Home ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΑ Η ενορία μας στην Αγία Γη – Ιούνιος 2013

Η ενορία μας στην Αγία Γη – Ιούνιος 2013

456
Εκδρομή Ιεροσολύμων 2013

Στην Αγία Γη βρέθηκε ομάδα ενοριτών μας, σε οργανωμένη εκδρομή που πραγματοποιήθηκε από τις 24 έως τις 28 Ιουνίου 2013. Την 1η ημέρα μετά την άφιξη στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ ξεκίνησαν οι προσκυνηματικές επισκέψεις από τη Λύδδα, όπου βρίσκεται ο Τάφος του προστάτη της Ενορίας μας Μεγαλομάρτυρος Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου στο ομώνυμο Μοναστήρι. Όλοι μαζί οι προσκυνητές έψαλαν το Απολυτίκιο του Αγίου μπροστά στον τάφο του και στη συνέχεια ασπάσθηκαν τα τίμια λείψανά του. Έπειτα συνεχίστηκε το προσκύνημα στην Αγία Πόλη της Ιερουσαλήμ, ξεκινώντας από το σπίτι της Υπεραγίας Θεοτόκου και το Πραιτώριο όπου φυλακίστηκε ο Κύριος. Εκεί αναγνώσθηκε το σχετικό Ευαγγέλιο της Μεγάλης Παρασκευής και στη συνέχεια ο συνοδός – ιερέας ήρε το Σταυρό επί των ώμων και άρχισε η ανάβαση προς το Γολγοθά από την οδό του Μαρτυρίου (VIA DOLOROSA).

Κατά την ανάβαση έψαλαν όλοι μαζί οι προσκυνητές με δάκρυα στα μάτια Σήμερον κρεμάται επί ξύλου, Σώσον Κύριε τον λαόν Σου και Τον Σταυρόν Σου προσκυνούμεν Δέσποτα. Μετά την άφιξη στον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως προσκύνησαν το Φρικτό Γολγοθά, τη  πλάκα της Αποκαθηλώσεως, τον τόπο της ευρέσεως του Τιμίου Σταυρού από την Αγία Ελένη και τα υπόλοιπα Παρεκκλήσια που βρίσκονται εντός του Ναού. Κατέληξαν στον Πανάγιο και Ζωοδόχο Τάφο του Κυρίου. Το σπουδαιότερο μνημείο της χριστιανοσύνης. Εκεί όπου ετάφη ο Θεάνθρωπος πριν 2000 χρόνια. Στον ίδιο αυτό τόπο αξιώθηκαν να προσκυνήσουν και οι προσκυνητές. Εκεί όπου δεν αισθάνεσαι απλά ευλογία ή συναισθηματική φόρτιση, αλλά την παρουσία του Ιησού Χριστού να σε συνεπαίρνει και να σε ανεβάζει στον Ουρανό. Με αυτόν τον ιερότερο τόπο του κόσμου έκλεισε η 1η ημέρατου Προσκυνήματος.

Η 2η ημέρα ξεκίνησε με Θεία Λειτουργία στο Ιερό Σπήλαιο της Γεννήσεως του Κυρίου στη Βηθλεέμ. Ο ιερέας ήταν ʼραβας Ορθόδοξος και η Θεία Λειτουργία που τελέσθηκε αποδιδόταν άλλοτε στα ελληνικά και άλλοτε στα αραβικά. Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με προσκύνημα στη Λαύρα του Αγίου Σάββα στην έρημο. Επειδή το Μοναστήρι είναι άβατο για τις γυναίκες, εισήλθαν μόνο οι άνδρες, ενώ οι γυναίκες παρέμειναν στην είσοδο της Μονής, όπου ο Σαββαΐτης μοναχός π. Εφραίμ μίλησε σε αυτές, πρόσφερε το παραδοσιακό μοναστηριακό κέρασμα, έδωσε ευλογίες και έβγαλε ιερά λείψανα για να προσκυνήσουν. Οι άνδρες προσκύνησαν εντός της Μονής το Τίμιο και ʼφθαρτο Ιερό Λείψανο του Αγίου Σάββα, των Σαββαϊτών μαρτύρων και ξεναγήθηκαν στους χώρους της Μονής. ʼνδρες και γυναίκες έφυγαν από τη Μονή με πλούσια την αίσθηση της ευλογίας του Αγίου Σάββα στις καρδιές τους. Έπειτα προσκύνησαν στη Μονή του Αγίου Θεοδοσίου του Κοινοβιάρχου,  στη Μονή του Τιμίου Σταυρού, όπου βρίσκεται το σημείου που φυτεύτηκε το τρισύνθετο ξύλο, ο μετέπειτα ζωοποιός Σταυρός του Κυρίου και στην Ορείνη τη γενέτειρα του Τιμίου Προδρόμου. Η 2η ημέρα έκλεισε με επίσκεψη στην περιοχή της Σαμάρειας και προσκύνημα στην Ιερά Μονή της Αγίας Φωτεινής της Σαμαρείτιδος, όπου βρίσκεται και το Φρέαρ του Ιακώβ.

Η 3η ημέρα περιελάμβανε επίσκεψη στις Ιερές Μονές της Γαλιλαίας. Συγκεκριμένα επισκέφθηκαν το Θαβώρ όπου έγινε η Μεταμόρφωση του Κυρίου, τη Ναζαρέτ όπου έγινε ο Ευαγγελισμός της Υπεραγίας Θεοτόκου και την Κανά εκεί όπου πραγματοποιήθηκε το πρώτο θαύμα του Κυρίου, της μετατροπής του νερού σε κρασί κατά την τέλεση ενός Γάμου. Η ημέρα έκλεισε με το σημαντικότερο γεγονός του Προσκυνήματος. Ιερά Αγρυπνία στον Πανάγιο Τάφο. Στις 12.30 το βράδυ το λεωφορείο μετέφερε τους προσκυνητές στην παλαιά πόλη της Ιερουσαλήμ όπου τελέσθηκε Αγρυπνία στον Τάφο του Κυρίου μέχρι τις 3.30 το πρωΐ. Προεξάρχων ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σεβαστείας κ. Θεοδόσιος και συλλειτουργούντων 4 ιερέων και 1 διακόνου. Μετά την Αγρυπνία προσφέρθηκε κέρασμα στο Γραφείο του Ναού, πλησίον του Σκευοφυλακίου.

Την 4η ημέρα επεσκέφθηκαν στην περιοχή της Ιεριχούς το Σαραντάριο Όρος όπου ο Διάβολος πείραξε τον προσευχόμενο επί 40 ημέρες Κύριο. Έπειτα μετέβησαν στο πραγματικό σημείο της Βαπτίσεως του Κυρίου στον ιερό ποταμό Ιορδάνη, όπου τελέσθηκε η Ακολουθία του Αγιασμού και συμβολικό Βάπτισμα των προσκυνητών. Πλησίον του Ιορδάνου βρίσκεται η Μονή του Αγίου Γερασίμου του Ιορδανίτου όπου οι εκδρομείς πραγματοποίησαν προσκύνημα. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στην Ιερά Μονή Αναλήψεως του Κυρίου στο Όρος των Ελαιών, στη Γεθσημανή όπου προσκύνησαν το πάνσεπτο Θεομητορικό μνήμα της Παναγίας μας και την Εικόνα της Παναγίας της Ιεροσολυμίτισσας και στην Ιερά Μονή του Πρωτομάρτυρος Αγίου Στεφάνου τον τόπο του λιθοβολισμού του Αγίου. Η προσκυνηματική αυτή εκδρομή έκλεισε με ελεύθερο χρόνο για αγορές και τελευταίο προσκύνημα στον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως.

ΔΟΞΑ ΤΩ ΑΝΑΣΤΑΝΤΙ ΧΡΙΣΤΩ

Σχετικές Φωτογραφίες