Home ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΑ 4ήμερη εκδρομή στη Θράκη – Σεπτέμβριος 2013

4ήμερη εκδρομή στη Θράκη – Σεπτέμβριος 2013

438
Εκδρομή στη Θράκη 2013

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε από την Ενορία μας 4ήμερη εκδρομή στη Θράκη από το Σάββατο 31 Αυγούστου έως την Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου. Την πρώτη ημέρα επισκεφθήκαμε την Ξάνθη όπου προσκυνήσαμε στους Ιερούς Ναούς Τιμίου Προδρόμου πολιούχου Ξάνθης και Αγίας Σοφίας. Στην Αγία Σοφία υποδέχθηκε και καλωσόρισε τους εκδρομείς ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων, ο οποίος αναφέρθηκε στη γνωριμία και το σύνδεσμό του με τον Ποιμενάρχη μας Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νικαίας κ. Αλέξιο. Δεν παρέλειψε να μας ευχαριστήσει γι’ αυτήν την επίσκεψή μας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η παρουσία μας αποτελεί τιμή για την Ξάνθη, ενώ αναφέρθηκε στην προσωπική γνωριμία και σχέση του με τον Μακαριστό Γέροντα Παΐσιο τον Αγιορείτη. Καταλήξαμε στην Αλεξανδρούπολη όπου διανυκτερεύσαμε.

Τη δεύτερη ημέρα συμμετείχαμε σε Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Παναγίας του Έβρου και στη συνέχεια πήγαμε στο φημισμένο υδροβιότοπο του Δέλτα του Έβρου, όπου ξεναγηθήκαμε και κάναμε βαρκάδα στον ποταμό. Έπειτα προσκυνήσαμε στον ιστορικό Ναό της Κοσμοσώτηρας στις Φέρρες και καταλήξαμε στο σταθμό των ελληνοτουρκικών συνόρων στους Κήπους και στο χωριό Γεμιστή απ’ όπου είναι ορατή η ελληνοτουρκική μεθόριος και η Γέφυρα της μετάβασης στο τουρκικό έδαφος. Το βράδυ της ίδιας ημέρας κάναμε περίπατο στην παραλία της Αλεξανδρούπολης.

Την τρίτη ημέρα πραγματοποιήθηκε προσκύνημα στις Ιερές Μονές Δαδιάς και Κορνοφωλιάς. Στη συνέχεια ξεναγηθήκαμε στο Μουσείο Τέχνης Μεταξιού στο Σουφλί. Έπειτα μεταβήκαμε στο Διδυμότειχο όπου προσκυνήσαμε στον περικαλέστατο Ναό της Παναγίας της Ελευθερώτριας. Εκεί μας υποδέχθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνός, ο οποίος αφού μας καλωσόρισε αναφέρθηκε στη σχέση του με το Ποιμενάρχη μας επί των ημερών του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ. Απευθυνόμενος προς τους εκδρομείς είπε ότι η παρουσία τους στον Έβρο αποτελεί ηθική στήριξη και τιμή για την τοπική Εκκλησία. Έπειτα ο Σεβασμιώτατος μας ξενάγησε στο Μουσείο της Ιεράς Μητροπόλεως που βρίσκεται στον υπόγειο χώρο του Ναού. Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με επισκέψεις στην Ορεστιάδα, τη Νέα Βύσσα όπου προσκυνήσαμε στην Ιερά Μονή Αγίας Παρασκευής, στις Καστανιές (σταθμός ελληνοτουρκικών συνόρων), τα Δίκαια (τριεθνές – Ελλάδα, Βουλγαρία, Τουρκία), ενώ καταλήξαμε στο τελευταίο χωριό της πατρίδας μας το Ορμένιο (σταθμός ελληνοβουλγαρικών συνόρων). Έκδηλη ήταν η συγκίνηση όλων όταν αντικρίσαμε την τουρκική πλέον Ανδριανούπολη σε απόσταση αναπνοής από το Παρατηρητήριο – Αναψυκτήριο της Νέας Βύσσας. Όλοι μαζί οι εκδρομείς είπαμε τον Εθνικό μας Ύμνο μπροστά στην ελληνοτουρκική μεθόριο των Κήπων και των Καστανιών, αναφωνώντας  στο τέλος Ζήτω το Έθνος, Ζήτω η Ελλάδα, Ζήτω ο Έβρος.

Την τελευταία ημέρα επιστρέφοντας προς Αθήνα, πραγματοποιήσαμε στάση στην πόλη της Κομοτηνής και στη συνέχεια προσκύνημα στο Μετόχιο της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου στη λίμνη Βιστωνίδα, το οποίο είναι αφιερωμένο στον ʼγιο Νικόλαο.

Φθάνοντας στον Κορυδαλλό, κατά κοινή ομολογία των εκδρομέων μας, συμπεράναμε ότι η Θράκη έχει να επιδείξει λαμπρή ιστορία και πολιτισμό, εξαιρετικά προσκυνήματα, εκπληκτική φυσική ομορφιά και άριστη φιλοξενία. Για αυτό το τελευταίο, τη φιλοξενία, οφείλουμε να σημειώσουμε ότι τόσο οι Σεβασμιώτατοι Αρχιερείς Ξάνθης κ. Παντελεήμων και Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνός, όσο και οι Οσιότατοι μοναχοί και μοναχές των προσκυνημάτων που επισκεφθήκαμε, εξεδήλωσαν την αγάπη τους και με τα θερμά λόγια τους, αλλά και με τα παραδοσιακά κεράσματά τους. Ευχαριστώντας τους υποβάλουμε το σεβασμό και την τιμή μας προς τα σεπτά πρόσωπά τους.

Σχετικές Φωτογραφίες