Home ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΑ Εορτασμός Αγίου Γρηγορίου Θεολόγου 2015

Εορτασμός Αγίου Γρηγορίου Θεολόγου 2015

513
Εορτασμός Αγίου Γρηγορίου Θεολόγου - Ιανουάριος 2015

Την Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2015, εορτή και μνήμη του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου, ο Ποιμενάρχης μας, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νικαίας κ. Αλέξιος, λειτούργησε στο Ναό μας, με την ευκαιρία της συμπληρώσεως 20 ετών Ποιμαντορίας του στην Ιερά Μητρόπολη Νικαίας. Στο τέλος της Δοξολογίας ο Σεβασμιώτατος χειροθέτησε Αναγνώστη τον μικρό Κωνσταντίνο ο οποίος υπηρετεί στο ʼγιο Βήμα και είναι μαθητής των Κατηχητικών Σχολείων της Ενορίας. Ακολούθως ο Ποιμενάρχης μας κήρυξε το Θείο Λόγο αναφερθείς στη ζωή και το έργο του εορταζομένου Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου, ενώ ο Εφημέριος του Ναού π. Γρηγόριος, προσφωνώντας τον Σεβασμιώτατο είπε τα ακόλουθα:

Σεβασμιώτατε,
Με αισθήματα πνευματικής αγαλλιάσεως καί  βαθυτάτου σεβασμού, ο κλήρος και ο λαός της Μητροπόλεως Νικαίας, εορτάζει και φαιδρύνεται σήμερα επ’ ευκαιρία της 20ετούς επετείου από την εκλογή σας στον περισπούδαστο θρόνο της Ιεράς Μητροπόλεως Νικαίας.

Τα αισθήματα χαράς, αγαλλιάσεως και ιερού ενθουσιασμού δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο των παρισταμένων σήμερα. Έχουμε ακλόνητη την πεποίθηση Σεβασμιώτατε, ότι οι παριστάμενοι ιερείς και το ευσεβές εκκλησίασμα, διερμηνεύουν και τα αισθήματα όλου του πληρώματος της Μητροπόλεώς μας.

Κλήρος και λαός, αρχές και εξουσίες του τόπου, ευλογούμε και δοξάζουμε το όνομα του Αγίου Θεού, που μας αξιώνει να ποιμενόμεθα θεοφιλώς και θεαρέστως από Επίσκοπον φιλόθεον, φιλάγιον, φιλόπατριν και κυρίως φιλάνθρωπον.

Σήμερα Σεβασμιώτατε μπορούμε να μαρτυρήσουμε «ἐν Ἐκκλησίᾳ πληθούσῃ» «ἅ ἑωράκαμεν, ἅ ἁκηκόαμεν, καί ἅ αἱ χεῖρες ἡμῶν ἐψηλάφησαν» την παρελθούσα εικοσαετία πλησίον Σας.

Το λειτουργικό Σας ήθος, το άτυφον της καρδίας Σας, την ποιμαντική Σας μέριμνα για τους πτωχούς, τους ανέργους, τους πολυτέκνους, τους γέροντες, τους ασθενείς και τους φυλακισμένους, την αγωνία Σας για τους νέους και άλλα πολλά «ἅτινα ἐάν γράφηται καθ’ ἕν, οὐδέ αὐτόν οἶμαι τόν κόσμον χωρῆσαι τά γραφόμενα βιβλία».

Όλα αυτά τα χρόνια γίναμε κοινωνοί στις χαρές και τις λύπες Σας. Στις αγωνίες και τους στεναγμούς της καρδίας Σας. Σας είδαμε να χαίρεστε, να συμπονάτε, να εργάζεσθε μέχρι νυκτός, να κάνετε δικά σας προβλήματα τα προβλήματα και του απλούστερου ανθρώπου.

Θα μείνει αλησμόνητη στη μνήμη μας η χαρά και η πνευματική σας ευφροσύνη, όταν έγινε πραγματικότητα το μεγάλο Σας όνειρο. Η ανοικοδόμηση της Ιεράς Μονής Αγίων Πατέρων Περάματος. Ενός έργου που απετέλεσε την πεμπτουσία της εικοσαετούς Αρχιερατείας Σας. Εσείς το εμπνευσθήκατε αυτό το έργο, εσείς το υλοποιήσατε με πολλούς κόπους και αγώνες, και Εσείς πρώτος απ’ όλους μας αναπαύεσθε, βλέποντας το Μοναστήρι να στέκεται βράχος ακλόνητος επί του ιστορικού όρους Αιγάλεω στο Σχιστό Περάματος, δίνοντας στο σύγχρονο κόσμο την μαρτυρία του γνησίου μοναχικού ιδεώδους.

Αυτήν την ημέρα – ορόσημο της θεοπροβλήτου Αρχιερατικής Διακονίας Σας, ταπεινώς Σας παρακαλούμε να μας συγχωρήσετε όλους, κληρικούς και λαϊκούς, για τα λάθη μας, τις παρακοές μας, για όσες φορές Σας λυπήσαμε.

Σας ευχαριστούμε  «ὑπέρ πάντων ὦν ἴσμεν καί ὦν οὔκ ἴσμεν»

Προσωπικά Σας ευχαριστώ για τις πατρικές Σας ευχές επί τη ονομαστική μου εορτή, καθώς και για την πλησμονή της αγάπης Σας, προς εμένα και την οικογένειά μου. Θεωρώ ευτυχή συγκυρία το γεγονός ότι ο εορτασμός της εικοσαετούς αρχιερατείας Σας, συμπίπτει με την ιερά μνήμη του Πληγωμένου Αετού της Εκκλησίας μας, του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου, του οποίου το όνομα φέρω. Επίσης ευχαριστώ εκ καρδίας τους σεβαστούς πατέρες και τους ευλογημένους χριστιανούς για την ειλικρινή αγάπη τους και τις ευχές τους.

Σεβασμιώτατε πατέρα μας, η θέα του Επισκόπου στα μάτια μας είναι «ὡσεί ὄρασις ἀστραπῆς». Σας βλέπουμε ως «Κύριον Σαβαώθ». Υψώστε λοιπόν τα χέρια Σας και ευλογήστε τον λαό Σας και την κληρονομίαν Σας. «Ὁ γάρ λαός σου και ἡ Ἐκκλησία Σου ἰκετεύουσί Σε». (Λειτουργία Αγ. Ιακώβου). ΑΞΙΟΣ

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας πραγματοποιήθηκε δεξίωση στο Πνευματικό Κέντρο του Ναού, κατά την οποία προβλήθηκε Αφιέρωμα στην εικοσαετή πορεία του Σεβασμιωτάτου.

 

Σχετικές Φωτογραφίες