Home ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΑ Ορφάνεψαν πριν προλάβουν να ασπασθούν και να πάρουν την ευχή του πατέρα...

Ορφάνεψαν πριν προλάβουν να ασπασθούν και να πάρουν την ευχή του πατέρα τους

1828
Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Κορυδαλλού

Ήταν 26 Μαΐου 2015 όταν χτυπούσαν χαρμόσυνα οι καμπάνες των Ναών της Κεφαλλονιάς. Είχαν φτάσει τα νέα από την Αθήνα. Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος συνήλθε και εξέλεξε, σχεδόν παμψηφεί, νέο Μητροπολίτη Κεφαλληνίας τον μέχρι τότε Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως, Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Γεράσιμο Φωκά, τον κεφαλλήνα. Τον παραδοσιακό κληρικό, τον απλό, τον ταπεινό, τον ασκητικό, τον σεμνό, τον φιλομόναχο, τον φιλακόλουθο. Τον άνθρωπο που έχει καταγραφεί με χρυσά γράμματα στις καρδιές όλων. Η επιθυμία των κεφαλλήνων εκπληρώθηκε. Ο εξομολόγος τους, ο πνευματικός τους πατέρας, ο γέροντάς τους, που τους παρηγορούσε και τους συμβούλευε, αυτός που τον υπεραγαπούσαν, θα ήταν πλέον ο Ποιμενάρχης τους. Ο Μητροπολίτης τους.

Αμέσως μετά την εκλογή του ο νέος εψηφισμένος Μητροπολίτης, συνοδευόμεννος από τον Κεφαλλήνα Ποιμενάρχη μας, Μητροπολίτη Νικαίας κ. Αλέξιο, πραγματοποίησε Προσκύνημα στήν Ιερά Μονή Αγίων Πατέρων Περάματος, όπου κατασπάσθηκε τα Ιερά Λείψανα, τις σεπτές εικόνες των Αγίων 318 Θεοφόρων Πατέρων καί του Προστάτου του, Οσίου Γερασίμου, αναπέμψας Δοξολογία καί επικαλεσθείς τη βοήθεια του Αγίου για τη νέα του διακονία στη Μητρόπολη Κεφαλληνίας.

Αμέσως κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο και το βιογραφικό του: Ο εψηφισμένος Μητροπολίτης Κεφαλληνίας κ. Γεράσιμος (κατά κόσμον Ευάγγελος Φωκάς), γεννήθηκε στο Αργοστόλι Κεφαλληνίας την 25η Μαρτίου 1951, υιός του Σπυρίδωνος και της Αναστασίας Λαγγούση. Μετά την εγκύκλια μόρφωσή του στην Κεφαλλονιά, φοίτησε στην Θεολογική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, απ’ όπου έλαβε το πτυχίο του το 1998. Μοναχός εκάρη στις 20 Μαρτίου 1988 στην Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου Αγίου Όρους. Από τον μακαριστό Μητροπολίτη Κεφαλληνίας κ.Σπυρίδωνα (Καλαφατάκη), χειροτονήθηκε Διάκονος στις 9 Ιουλίου 1989 στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Πειραιώς και Πρεσβύτερος στις 30 Απριλίου 1998 στην Ιερά Μονή Αγίου Γερασίμου Ομαλών, λαμβάνοντας συνάμα το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου. Υπηρέτησε ως Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Κεφαλληνίας από το έτος 1998 έως και την ημέρα της εκλογής του σε Μητροπολίτη Κεφαλληνίας, στις 26 Μαΐου 2015.

Ακολούθησε η εις Επίσκοπον Χειροτονία του στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου Αθηνών την Κυριακή της Πεντηκοστής 31 Μαΐου 2015, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου. Ο Ναός ήταν κατάμεστος από Αρχιερείς, Ιερείς και τον λαό του Θεού. Όλοι χαρούμενοι και συγκινημένοι. Ο αγαπητός τους π. Γεράσιμος γινόταν Δεσπότης. Η ατμόσφαιρα ήταν λαμπρή, μεγαλοπρεπής και ταυτόχρονα σεμνή. Μετά το πέρας ο νέος Επίσκοπος δέχθηκε τις υιικές ευχές των παρισταμένων, με έκδηλη την αγάπη, την τιμή και τον σεβασμό τους, επευφημώντας τον και αναφωνώντας το ΑΞΙΟΣ.

Τη νενομισμένη διαβεβαίωση ενώπιον του Εξοχωτάτου Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου έδωσε την Τετάρτη 17 Ιουνίου παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Αμέσως ορίστηκε η επίσημη Ενθρόνισή του στο νησί της Κεφαλλονιάς την Τετάρτη 2 Ιουλίου 2015. Είχαν ξεκινήσει οι προετοιμασίες για μία λαμπρότατη υποδοχή. Όχι των τύπων και του εντυπωσιασμού. Αλλά της απόδοσης ειλικρινούς τιμής, σεβασμού και αγάπης προς τον Επίσκοπον. Δύο Αρχιεπίσκοποι, πλειάδα αρχιερέων, ιερέων και μοναχών, και πλήθος λαού από όλον τον κόσμο θα κατέφθαναν στο νησί του Αγίου Γερασίμου για να τιμήσουν από τα τρίσβαθα της καρδίας τους τον νέο Μητροπολίτη? τον νέο Γεράσιμο. Ανέμεναν με λαχτάρα να ασπασθούν το χέρι και να πάρουν την ευχή του Ποιμενάρχη τους.

Ο χρόνος όμως θαρρείς ότι σταμάτησε την 22α Ιουνίου 2015. Όλα άλλαξαν εκείνο το ξημέρωμα της Δευτέρας. «Κεραυνός εν αιθρία» έπεσε. Βουβοί έμειναν άπαντες στο άκουσμα. Ο ΝΕΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΕΚΟΙΜΗΘΗ. Κανείς δεν μπορούσε να το πιστέψει. Πέρασε στη αιωνιότητα μόλις 22 ημέρες μετά τη Χειροτονία του και 10 ημέρες πριν την Ενθρόνισή του. Πριν προλάβει να δει και να ευλογήσει το ποίμνιό του. Πριν πατήσει το πόδι του ως Ποιμένας στον τόπο της Επαρχίας του. Το γεγονός έλαβε χώρα στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως Χορτιάτη. Βρισκόταν στη Βόρεια Ελλάδα για την ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνου. Τη νύχτα αισθάνθηκε αδιαθεσία. Μετά από λίγο υπέστη ανακοπή και έτσι αθόρυβα πέρασε στην αιωνιότητα. Τα ερωτηματικά και τα γιατί ούτε ως λογισμός να μην περνούν. Αυτό ήταν το θέλημα του Θεού.

Τις πρωϊνές ώρες, αφού έγινε η νεκροψία και ενδύθηκε τα αρχιερατικά άμφια, ξεκίνησε η μεταφορά του σκηνώματός του από τη Θεσσαλονίκη με προορισμό την Κεφαλλονιά. Το νησί έχει βυθισθεί σε πένθος. Στο λιμάνι της Κυλλήνης βρισκόταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νικαίας κ. Αλέξιος, με τον οποίο ο Μακαριστός συνδεόταν από πολλών ετών, τέλεσε Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως του Αρχιερέως και τον  συνόδευσε στο ταξίδι του για την Κεφαλλονιά. Στον Πόρο τον ανέμενε ο Τοποτηρητής της Μητροπόλεως Κεφαλληνίας Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός, κληρικοί και πλήθος λαού. Έφτασε όχι με τα χέρια σηκωμένα που ευλογούν το Ποίμνιό του, αλλά με σταυρωμένα, δεόμενος για το Ποίμνιό του. Και πάλι χτυπούσαν οι καμπάνες των ναών. Αυτή τη φορά πένθιμα. Μία λέξη μπορεί να περιγράψει την ατμόσφαιρα. Θρήνος. Όλοι με ένα καλό λόγο στα χείλη και δάκρυα στα μάτια. Στη συνέχεια μετέφεραν το πάνσεπτο σκήνωμα στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Αργοστολίου όπου εκτίθεται σε λαϊκό προσκύνημα.

Η νεκρώσιμος Ακολουθία θα ψαλεί την Τετάρτη 24 Ιουνίου στην Ιερά Μονή Αγίου Γερασίμου Ομαλών, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ
ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΚΑΙ ΘΕΟΠΡΟΒΛΗΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ
ΤΗΣ ΑΓΙΟΤΑΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ
ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ

π. Γρηγόριος Μπατιστάτος

Σχετικές φωτογραφίες και video από την εκλογή

Σχετικές φωτογραφίες και video από την χειροτονία