Home ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΑ Ξέρεις να εξομολογείσαι;

Ξέρεις να εξομολογείσαι;

581
Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Κορυδαλλού

Ξέρεις να εξομολογείσαι;

Ο μεγάλος σκοπός

Πριν προχωρήσεις, χριστιανέ μου, στην εξομολόγησή σου, ρώτησε τον εαυτό σου: Γιατί πηγαίνω στην εξομολόγηση; Τι συγκεκριμένο ζητώ και επιδιώκω με το Μυστήριο αυτό; Έχει μεγάλη σημασία το να έχεις ξεκαθαρίσει μέσα σου τον μεγάλο και συγκεκριμένο σκοπό που επιδιώκεις με το Μυστήριο αυτό και ο ποίος είναι ένας και μοναδικός: η άφεση των αμαρτιών σου, η εξιλέωσή σου ενώπιον του παντοδύναμου Θεού.

Για να εκπληρωθεί όμως ο σκοπός της Εξομολογήσεως και για να φέρει αυτούς τους γλυκείς πνευματικούς καρπούς, απαιτούνται μερικές βασικές προϋποθέσεις. Χρειάζεται να γίνεται:

1. Κατόπιν επιμελούς προετοιμασίας

Τι θα αναφέρεις στην εξομολόγησή σου; Είσαι επαρκώς προετοιμασμένος; Γνωρίζεις τις αμαρτίες σου; Τις έχεις όλες κατά νου, ώστε χωρίς δυσκολίες να τις εκθέσεις; Στο σημείο αυτό εισερχόμαστε στο πρώτο σπουδαίο κεφάλαιο του Μυστηρίου: της κατάλληλης προετοιμασίας.

Ποια προετοιμασία πρέπει να κάνουμε πριν από την Εξομολόγηση; Πολλοί δεν γνωρίζουν ότι χρειάζεται και προχωρούν εντελώς ανέτοιμοι. Όταν δε τους ρωτήσει εξομολόγος τι έχουν να πουν, αυτοί απαντούν: «δεν έχω τίποτε» ή «ρώτησέ με» ή «διάβασέ μου μια ευχή, για να κοινωνήσω». Αυτή όμως – για να εξηγούμαστε, δεν είναι εξομολόγηση. Εξομολόγηση θα πει – το λέει η λέξη – εξαγόρευση και ανακοίνωση όλων σου των αμαρτιών. Και για να εξαγορεύσεις τις αμαρτίες σου, προηγουμένως θα πρέπει να τις γνωρίζεις καλά, να τις έχεις συνειδητοποιήσει. Αντιλαμβάνεσαι λοιπόν πόσο αναγκαία καθίσταται μία κατάλληλη προετοιμασία. Και επειδή υπάρχουν πολλοί χριστιανοί που ενώ νιώθουν την ανάγκη αυτής της προετοιμασίας, όμως δεν γνωρίζουν σε τι συνίσταται και με ποιον τρόπο πρέπει να γίνεται, γι’ αυτό θα αναφέρουμε στη συνέχεια μερικά βασικά στοιχεία.

Συνεχίζεται…

Απόσπασμα από το τεύχος: «Ξέρεις να εξομολογείσαι;», Αρχιμ. Γαβριήλ Αθανασιάδη, Αθήνα 2008