Home ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΑ Χωρίς τη Χάρη του Θεού είμαστε όμοιοι με τα ζώα – Αγίου...

Χωρίς τη Χάρη του Θεού είμαστε όμοιοι με τα ζώα – Αγίου Σιλουανού

1294
Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Κορυδαλλού

Μακάριος όποιος δεν έχασε τη χάρη του Θεού, αλλά ανεβαίνει από δύναμη σε δύναμη. Εγώ όμως έχασα τη χάρη, αλλά ο Κύριος με σπλαγχνίστηκε και μου έδωσε να γευθώ μεγαλύτερη χάρη μόνο κατά το έλεός Του.

Ασθενής είναι η ψυχή? χωρίς τη χάρη του Θεού είμαστε όμοιοι με τα ζώα, αλλά με τη χάρη ο άνθρωπος είναι μέγας παρά τω Θεώ.

Οι άνθρωποι εκτιμούν υπερβολικά τις κοσμικές επιστήμες ή τη γνωριμία με κάποιον επίγειο βασιλιά και χαίρονται, όταν συναναστρέφονται μαζί του, αλλά πραγματικά μεγάλο είναι μόνο να γνωρίζουμε τον Κύριο και το θέλημά Του με το ʼγιο Πνεύμα. Ταπεινώστε, αδελφοί, την ψυχή σας με όλες τι δυνάμεις, για να την αγαπήσει ο Κύριος και να της δώσει το έλεός Του. Αυτό, όμως, δεν θα παραμείνει μέσα μας, αν δεν αγαπάμε τους εχθρούς.

Πραγματικά μεγάλο είναι μόνο να γνωρίζουμε τον Κύριο και το θέλημά Του με το ʼγιο Πνεύμα

Εν Πνεύματι Αγίω γνώρισε η ψυχή μου τον Κύριο και γι’ αυτό είναι εύκολο κι ευχάριστο για μένα να σκέφτομαι Αυτόν και τα έργα Του. Αλλά χωρίς το ʼγιο Πνεύμα ή ψυχή παραμένει σαν νεκρή, έστω και αν εξάντλησε τη γνώση όλου του κόσμου.

Αν γνώριζαν οι άνθρωποι τι είναι η πνευματική επιστήμη, θα εγκατέλειπαν τις κοσμικές επιστήμες και τέχνες και θα ζητούσαν μόνο τον Κύριο. Το θείο κάλλος Του αιχμαλωτίζει την ψυχή, και αυτή ποθεί να παραμένει αιώνια μαζί Του και δεν ζητά τίποτε άλλο, και θεωρεί όλα τα βασίλεια της γης σαν τα σύννεφα που περιφέρονται στον ουρανό.

Απόσπασμα από το βιβλίο «Ο Άγιος Σιλουανός, ο Αθωνίτης», Αρχιμανδρίτου Σωφρονίου, Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Έσσεξ Αγγλίας, 2009