Home ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΑ Οι διαμαρτυρίες του λογικού – Αγίου Σιλουανού Αθωνίτου

Οι διαμαρτυρίες του λογικού – Αγίου Σιλουανού Αθωνίτου

1201
Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Κορυδαλλού

Η οδός προς τον Θεό είναι για τον άνθρωπο γεμάτη από μεγάλες συγκρούσεις. Το πνεύμα του αθλητή που οδεύει προς τη Θεία αγάπη θα περάσει αναπόφευκτα από μακρά σειρά δοκιμασιών, ωσότου γίνει αληθινά συνετό και ικανό για την αγάπη.

Οι διαμαρτυρίες του λογικού του, που δεν μπορεί να χωρέσει ή να δεχτεί το νόμο του Χριστού, γιατί του φαίνεται μωρία, αποσπούν τον ασκητή από την αγάπη του Θεού. Και τις στιγμές της εγκαταλείψεως από τον Θεό οι διαμαρτυρίες αυτές μπορούν να αποκτήσουν εξαιρετική δύναμη.

Από την αγάπη του Θεού θα χωρίζουν τον αγωνιστή: άλλοτε η επιθυμία ζωής, άλλοτε ο φόβος του θανάτου? άλλοτε η τάση προς τις ηδονές, άλλοτε οι ασθένειες, η πείνα ή ο διωγμός και τα παρόμοια παθήματα? άλλοτε το ύψος και το φως άλλων αποκαλύψεων και επιτευγμάτων, άλλοτε το βάθος και η υπεροχή μερικών βιωμάτων?

O χριστιανός αθλητής συναντά στο δρόμο για την απόκτηση της θείας αγάπης όλη τη σειρά των δυνατών πειρασμών και δοκιμασιών από τα πνεύματα που υπάρχουν στον κόσμο

άλλοτε το μεγαλείο κάποιας ιδιαίτερης εξουσίας ή το πλάτος κάποιων άλλων δυνάμεων? άλλοτε οι οράσεις αγγέλων και ουρανίων όντων και άλλοτε οι προσβολές των φρικτών σκοτεινών πνευμάτων.

Μπορούμε να βεβαιώσουμε με απόλυτο τρόπο ότι ο χριστιανός αθλητής συναντά στο δρόμο για την απόκτηση της θείας αγάπης όλη τη σειρά των δυνατών πειρασμών και δοκιμασιών από τα πνεύματα που υπάρχουν στον κόσμο. Με τον τρόπο αυτό αργότερα ένας τέτοιος ασκητής θα μπορεί να συλλαμβάνει όλο το φάσμα των καταστάσεων που βιώθηκαν στους ανθρώπους οποιασδήποτε προελεύσεως.

Από αυτό προέρχεται η ικανότητα, την οποία έχουν οι πνευματικοί οδηγοί, να κατανοούν την ψυχή κάθε ανθρώπου ανεξάρτητα από την κοινωνική θέση, την ηλικία, το πνευματικό επίπεδο ή την εμπειρία του στην πάλη με τα πάθη.

Απόσπασμα από το βιβλίο «ʼγιος Σιλουανός, Αθωνίτης ο Αθωνίτης, Αρχιμανδρίτου Σωφρονίου Σαχάρωφ, Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Έσσεξ, Αγγλίας, 2009