Home ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΑ Ο φιλόνικος άνθρωπος δεν έχει ειρήνη ποτέ – Αντιόχου του Πανδέκτου

Ο φιλόνικος άνθρωπος δεν έχει ειρήνη ποτέ – Αντιόχου του Πανδέκτου

403
Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Κορυδαλλού

Ο φιλόνικος άνθρωπος όχι μόνο με τους δικούς του δεν έχει ειρήνη ποτέ, αλλά ούτε με τους ξένους. Γιατί, θέλοντας να ικανοποιήσει τον φιλόνικο λογισμό του, πάντοτε καταφεύγει σε ραδιουργίες και συνεχώς θυμώνει και αναστατώνει και άλλους και γίνεται μισητός σε όλους. Στη Γένεση έχει γραφεί ότι ο Ησαύ πήρε γυναίκες αλλοεθνείς, και αυτές μάλωναν με τον Ισαάκ και τη Ρεβέκκα? γι’ αυτό είπε η Ρεβέκκα στον Ισαάκ: «Βαρέθηκα τη ζωή μου με αυτές τις θυγατέρες των Χετταίων» (Γεν. 26, 35? 27,46).

Ο φιλόνικος άνθρωπος όχι μόνο με τους δικούς του δεν έχει ειρήνη ποτέ, αλλά ούτε με τους ξένους

Η διήγηση αυτή της Γραφής δείχνει ότι τα μαλώματα ταιριάζουν στους άθεους και όχι στους πιστούς και ευσεβείς. Γιατί όσοι είναι αληθινοί χριστιανοί και μαθητές του Χριστού μιμούνται τον Κύριο και δάσκαλό τους, για τον οποίο είπε η Γραφή: «Δεν θα μαλώσει ούτε θα κραυγάσει, ούτε θα ακούσει κανείς στις πλατείες τη φωνή του» (Ματθ. 12, 19? πρβ. Ησ. 42, 2).

Έτσι και αυτοί δεν προσπαθούν να λύσουν το οποιοδήποτε ζήτημα με λογομαχία και φιλονικία, αλλά με την υπομονή, την προσευχή, την υπακοή και την αταλάντευτη ελπίδα? ποτέ δεν θέλουν να επιβάλουν τη δική τους γνώμη ή να υπερασπιστούν το δικό τους θέλημα, όπως είπε και ο Κύριος: «Ήρθα όχι για να κάνω το δικό μου θέλημα, αλλά το θέλημα του Πατέρα που με έστειλε» (Ιω. 6, 38).

Απόσπασμα από το βιβλίο «Ευεργετινός» – Λόγοι και διδασκαλίας των Αγίων Πατέρων Υπόθεση 42 (ΜΒ) – Δεν πρέπει να αντιλέγουμε πεισματικά ούτε και για εκείνα που φαίνονται καλά, αλλά για τον Θεό να υποτασσόμαστε στον συνάνθρωπο σε όλα.