Home ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΑ Περισσότερο πρέπει να είναι η προσοχή από την προσευχή – Γερόντισσας Μακρίνας

Περισσότερο πρέπει να είναι η προσοχή από την προσευχή – Γερόντισσας Μακρίνας

446
Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Κορυδαλλού

Σας παρακαλώ να προσέχετε να γίνονται όλα, ακόμη και το παραμικρό, με ευλογία. Θα έχετε υπόψη σας πως οτιδήποτε και αν κάνη ο άνθρωπος δεν μένει κρυφό. Μη πήτε ότι αυτό θα το κάνω κρυφά και δεν θα φανερωθή. Οτιδήποτε και αν έχη κάνει κανείς, θα φανερωθή. Μάχαιρα έδωσες, μάχαιρα θα λάβης (Πβ. Ματθ. κσ’, 52). Καλό κάνεις, καλό θα βρης? Ο Θεός βοηθάει και ανακαλύπτονται όλα.

Πως βρήκαν την άλλη φορά ένα που σκότωσε τα παιδιά του; Αν και είχε περάσει καιρός, τελικά αποκαλύφθηκε το έγκλημα. Έτσι λοιπόν, όταν ο άνθρωπος εργάζεται την αμαρτία, δεν μπορεί ο Θεός να μην την φανερώση. Θα φέρη τρόπο, χρόνο, από ‘δω, από κει και ξαφνικά η φωτιά θα ανάψη. Ύστερα άντε να την σβήσης και να διορθώσης όλα αυτά που συνέβησαν. Γίνεται ένα σκάνδαλο σ’ όλο τον κόσμο.

Το φέρεσθαι αυτό της αντιλογίας και της παρρησίας και της υπερηφάνειας είναι τόσο μεγάλα αμαρτήματα και τόσο φρικτά που δεν λέγεται

Γι’ αυτό περισσότερο πρέπει να είναι η προσοχή από την προσευχή. Όταν ο άνθρωπος έχει την προσοχή, θα προσέξη να πάη στο διακόνημά του, θα κοιτάζη όσο το δυνατόν ν’ αγωνίζεται. Ότι αγωνίζεται για την αγάπη του Χριστού, θα το βρη μπροστά του. Ένας εργοδότης, αν του δουλέψη κανείς μία ή δύο ώρες παραπάνω, θα τον πληρώση επί πλέον για τις υπερωρίες. Πολύ περισσότερο ο Θεός, που για ότι δουλέψουμε για Εκείνον, θα μας ανταμείψη.

Να προσέξουμε να μη αντιλογούμε. Το φέρεσθαι αυτό της αντιλογίας και της παρρησίας και της υπερηφάνειας είναι τόσο μεγάλα αμαρτήματα και τόσο φρικτά που δεν λέγεται. Ο άνθρωπος ότι εκφράστηκε άπρεπα είναι από το περίσσευμα της καρδιάς του και δεν είναι αρεστό στον Θεό. Την ώρα που πάει να το πη, να δαγκάση τη γλώσσα του. Αν το είπε, να πάη να εξομολογηθή αμέσως, να βάλη μετάνοια που εκφράστηκε άπρεπα. Αυτή η συμπεριφορά που δεν είναι αρεστή ούτε στον Θεό ούτε στον πλησίον, είναι πολύ μεγάλη αμαρτία. Είτε νεύρα έχουμε είτε απελπισία είτε λογισμό έχουμε, ότι και αν έχουμε, να προσέχουμε. Γι’ αυτό λέει «γρηγορείτε και προσεύχεσθε, ίνα μη εισέλθετε εις πειρασμόν» (Ματθ. κς, 41?, Μαρκ. ιδ, 38). Γι’ αυτό πρέπει κανείς να είναι πάντα εν’ γρηγόρσει, για να μη έρχεται σε πειρασμό.

Απόσπασμα από το βιβλίο: Γερόντισσα Μακρίνα Βασσοπούλου 1921-1995, Λόγια Καρδιάς, Έκδοσις Ι.Μ. Παναγίας Οδηγήτριας, Πορταριά Βόλου- σελ. 201-202