Home ΑΡΧΕΙΟ ΠΟΙΜΑΝΤΟΡΙΚΕΣ ΕΓΚΥΚΛΙΟΙ Ποιμαντορική Εγκύκλιος επί τη εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (2016)

Ποιμαντορική Εγκύκλιος επί τη εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (2016)

1292
Εγκύκλιος επί τη εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου
Εγκύκλιος επί τη εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου

«Εν τη γεννήσει Σου σύλληψις άσπορος, εν τη κοιμήσει Σου νέκρωσις άφθορος, θαύμα εν θαύματι διπλούν σύνεδραμε Θεοτόκε…» (Κάθισμα του Όρθρου)

Αγαπητοί μου αδελφοί,

Η κοίμησης της Υπεραγίας Θεοτόκου που εορτάζουμε σήμερα, είναι η μεγαλύτερη θεομητορική εορτή. Τούτο, γιατί επιστεγάζει όλη την αγία ζωή Της. Με την έναρξη του εκκλησιαστικού έτους τον μήνα Σεπτέμβριο τιμούμε τη Γέννηση, ακολουθούν τα Εισόδιά Της στον Ναό, η Υπαπαντή, ο Ευαγγελισμός και κλείνει ο κύκλος με την εκδημία Της, κατά τον μήνα Αύγουστο. Η Παναγία μας έφυγε απ’ αυτήν την ζωή με θαυμαστό τρόπο. Υπάκουσε βέβαια και η Ίδια στους νόμους της φύσεως και πέθανε όπως όλοι οι άνθρωποι. Στην Εξόδιο Ακολουθία Της συμμετείχε όλη η γη, με τους αγίους Αποστόλους να «συναθροίζονται εκ περάτων» του κόσμου· συμμετέχει μαζί και ο Ουρανός. Ο ίδιος ο Κύριος, ο Υιός και Θεός Της, Την υποδέχεται και παραλαμβάνει Την παναγία Ψυχή της, όπως άλλωστε Τον είχε παρακαλέσει και εμείς ψάλλουμε τώρα και δεκαπέντε ημέρες: «Και Συ Υιέ και Θεέ μου, παράλαβέ μου το πνεύμα».

Η μεταμόρφωση της Κτίσης άρχισε από τη στιγμή που ο Αρχάγγελος Γαβριήλ παρουσιάσθηκε στην Παρθένο Μαρία και Της ανακοίνωσε την Σάρκωση του Χριστού, προκειμένου να αρχίσει η διαδικασία της σωτηρίας του κόσμου. Η Παναγία κλήθηκε από τον Θεό, λόγω της καθαρότητας της καρδιάς Της και της αγιότητας της ζωής Της. «η δι’ υπερβάλλουσαν καθαρότητα, της αϊδίου ουσίας δοχείον γεγενημένη» (Ύμνος Εσπερινού). Υπακούοντας στη Θεία κλήση, δήλωσε σεμνά το «ιδού η δούλη Κυρίου, γένοιτό μοι κατά το ρήμα σου» (Λκ. 1, 38). Η αγνότητα και αγιότητα της Θεοτόκου επιβεβαίωσε και τόνισε την αληθινή ζωή την οποία βίωσε στη σχέση της με τον Θεό. Γέννησε τον Χορηγό της Ζωής, τον Ένα μέσω του Οποίου δημιουργήθηκαν όλα τα πράγματα, τον Υιόν του Θεού ο οποίος φανέρωσε τη δύναμή της Θείας Ζωής επί του θανάτου. Σήμερα, τιμούμε ακριβώς αυτό ψάλλοντας: «Ζωής υπάρξασα τέμενος, ζωής της αϊδίου τετύχηκας· δια θανάτου γαρ, προς την ζωήν μεταβέβηκας, η την ζωήν τεκούσα την ενυπόστατον» (Ύμνος του Όρθρου).

Αγαπητοί μου,

Η Αγία μας Εκκλησία ιερουργώντας επαναλαμβάνει τον Όρο της Γ’ Οικουμενικής Συνόδου: «Ομολογούμεν την Αγίαν Παρθένον Θεοτόκον». Την ίδια ομολογία διακηρύσσουμε όλοι, Κλήρος και λαός, στη σημερινή εορτή, που δεν είναι ένα απλό πανηγύρι, αλλά μια σύνοψη του Μυστηρίου της Θείας Οικονομίας. Τιμούμε την Παναγία, που είναι η κιβωτός της Νέας Διαθήκης, «Την κατά ανατολάς κεκλεισμένην Πύλην», Εκείνη που ανακεφαλαιώνει τα επίγεια και τα ουράνια. Εκείνη που εκκλησιοποιεί τον κόσμο, Την ωραιοτάτη, που πραγματώνει απόλυτα την ωραιότητα της δημιουργίας. Την Παναγία, παρακαλούμε, ως «ακοίμητον εν πρεσβείαις», να μην μας εγκαταλείψει ποτέ. Τιμούμε Εκείνη που νίκησε τις συνέπειες της πτώσεως, έχει την δύναμη να μεταστρέφει το πέλαγος των θλίψεων, την οδύνη των πειρασμών και τα αδιέξομα των κρίσεων του κόσμου σε πολύτιμες εμπειρίες, χρήσιμες στην πορεία της εν Χριστώ τελείσωσής μας.

Είθε να δοξάζουμε, να τιμούμε και να ευχαριστούμε τον Τριαδικό Θεό για την Θεοτόκο καθώς εορτάζουμε την Κοίμησή της, να ανακαλύπτουμε σε Εκείνη την αληθινή μαρτυρία πίστεως, η οποία ανανεώνει την ελπίδα μας, φέρνει στηρίγματα στους αγώνες μας, και μας εξασφαλίζει την υπέροχη και Αιώνια ζωή, τη Βασιλεία του Θεού.

Χρόνια πολλά και ευλογημένα
Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Μετά πολλής αγάπης και ευχών

Ο Μητροπολίτης σας
+ Ο Νικαίας Αλέξιος