Home ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΑ Δώσε την καρδιά σου στην υπακοή των πατέρων σου – Αγίου Ισαάκ...

Δώσε την καρδιά σου στην υπακοή των πατέρων σου – Αγίου Ισαάκ του Σύρου

404
Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Κορυδαλλού

Αδελφέ, αν σφάλεις σε κάτι, μην πεις ψέματα από ντροπή, αλλά βάλε μετάνοια λέγοντας: «Συγχώρησέ με», και το σφάλμα εξαλείφεται. Να μην έχεις άλλο στο στόμα σου και άλλο στην καρδιά σου, γιατί ο Θεός δεν εμπαίζεται (Γαλ. 6,7), αλλά όλα τα βλέπει, και τα κρυφά και τα φανερά.

τα πονηρά πνεύματα δεν έχουν άλλη χαρά, παρά με τον άνθρωπο που δεν λέει τους λογισμούς του, είτε είναι καλοί είτε είναι κακοί

Τον κάθε σου λογισμό λοιπόν και την κάθε στενοχώρια, το κάθε σου θέλημα και την κάθε υποψία, μην τα κρύψεις, αλλά πες τα ανοιχτά στον αββά σου· και ότι θα ακούσεις από αυτόν, φρόντισε να το κάνεις με πίστη, και θα φύγει από εσένα ο πόλεμος. Γιατί τα πονηρά πνεύματα δεν έχουν άλλη χαρά, παρά με τον άνθρωπο που δεν λέει τους λογισμούς του, είτε είναι καλοί είτε είναι κακοί.

Δώσε την καρδιά σου στην υπακοή των πατέρων σου, και η χάρη του Θεού θα κατοικήσει μέσα σου. Μην έχεις τον εαυτό σου για συνετό (πρβ. Παροιμ. 3,7), για να μην πέσεις στα χέρια των εχθρών σου. Το ότι σωπαίνεις και δεν λες τους λογισμούς φανερώνει ότι ζητάς την τιμή του κόσμου και τη δόξα του τη σιχαμερή· όποιος όμως λέει με παρρησία στους πατέρες του τους λογισμούς του, τους διώχνει μακριά. Πάντοτε να παίρνεις τη συμβουλή των πατέρων σου,  και σε όλη σου τη ζωή θα έχεις ανάπαυση.

Ευεργετινός – Υπόθεση 20 (Κ’): Δεν πρέπει να έχει κανείς εμπιστοσύνη στον εαυτό του αλλά να συμβουλεύεται τους πατέρες και να εξομολογείται καθαρά σε αυτούς τα κρυφά της καρδιάς του, χωρίς να κρύβει τίποτε, Περιβόλλι της Παναγίας, 2001