Home ΑΡΧΕΙΟ ΠΟΙΜΑΝΤΟΡΙΚΕΣ ΕΓΚΥΚΛΙΟΙ Χαιρετισμός για το σχολικό έτος 2016-2017

Χαιρετισμός για το σχολικό έτος 2016-2017

1086
Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Κορυδαλλού

«Παιδεία μόνη των κτημάτων αναφαίρετον
και ζώντι και τελευτήσαντι παραμένουσα 

Αγαπητά μου παιδιά,

Η Παιδεία είναι το μόνο αγαθό που παραμένει στον κάτοχό του τόσο στη ζωή όσο και μετά το θάνατό του, διαπιστώνει και διακηρύσσει ο Μέγας Βασίλειος, ένας μεγάλος στοχαστής και τιμώμενος ως προστάτης της Παιδείας.

Σήμερα εγκαινιάζουμε μια καινούρια σχολική χρονιά και σεις καλείστε να ασκηθείτε στη γνώση και στην αρετή, κατακτώντας πολύτιμο εφόδια με θέληση και υπομονή, αξιοποιώντας την επιστημονική αρτιότητα και εμπειρία των καλών σας δασκάλων, πραγματώνοντας τα όνειρα σας και δικαιώνοντας τις ελπίδες που έχουν εναποθέσει σε σας οι γονείς, οι δάσκαλοι και όλοι εμείς.

Όπως συμβαίνει με ένα δέντρο που φυτεύουμε και περιποιούμαστε κάθε μέρα, προκειμένου να το δούμε κάποια στιγμή μεγάλο και καρποφόρο, έτσι και στην προσωπική μας πορεία χρειαζόμαστε καλλιέργεια, δροσιά, βοτάνισμα, υπομονή κι ελπίδα, για να καμαρώσουμε το χθεσινό μαθητούδι ένα αυριανό αποδοτικό τεχνίτη ή σημαντικό επιστήμονα ή κοινωνικό εργάτη. Ο Πλούταρχος κάνει μια σχετική αναφορά: «Το έδαφος, όσο και αν είναι γόνιμο, δεν παράγει χωρίς καλλιέργεια, και ο νους, δίχως εκπαίδευση αδυνατεί να δώσει καρπούς».

Προφανώς η προσπάθεια δε θα είναι εύκολα και δεν υπήρξε ανεμπόδιστη για κανένα από μας τους μεγαλύτερους. Όλοι μας κουραστήκαμε, ξενυχτήσαμε, κλάψαμε κάποτε και ίσως κάποιοι να φτάσανε στα πρόθυρα της απόγνωσης. Ωστόσο, προσευχηθήκαμε, μελετήσαμε, παλέψαμε «με νύχια και με δόντια», για να υλοποιήσουμε όσα ονειρευόμαστε από τα παιδικά μας χρόνια.

Αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες σας. Σε πολλές οικογένειες υπάρχει ανεργία και σε άλλες είναι έντονη η απορία, ενώ δε λείπουν και οι ασθένειες. Σκεφθείτε όμως ότι τούτη την ώρα που εμείς εγκαινιάζουμε τη νέα σχολική χρονιά, υπάρχουν άλλα παιδιά σε εμπόλεμες περιοχές του πλανήτη που αδυνατούν να αρχίσουν την προσπάθεια τους· δεν τους επιτρέπεται να ονειρεύονται!

Αξιοποιήστε το χρόνο σας· κάθε στιγμή, κάθε ώρα, κάθε μέρα που φεύγει δε θα επανέλθει και είναι κρίμα να μένει ανεκμετάλλευτη. Γράφει ο μεγάλος Τραγικός Σοφοκλής: «Όστις νέος ων των μουσών αμελεί, τον τε παρελθόντα απόλωλε χρόνον και τον μέλλοντα τέθνηκε». Ο νέος που αμελεί για τα γράμματα χάνει το χρόνο που πέρασε και είναι νεκρός και ο χρόνος μπροστά του.

Με λίγη θέληση και αποφασιστικότητα, με τις Προσευχές της Εκκλησίας, με τις ευχές όλων μας, θα τα καταφέρετε και στο τέλος θα είστε νικητές, ευτυχείς και χαρούμενοι, για τα επόμενα ανοίγματα, για την επιτυχία στο μεγάλο στάδιο της ζωής, όπου θα πρέπει να διαπρέψετε, μιμούμενοι τους σπουδαίους και τους ενάρετους που κόσμησαν αυτό τον τόπο.

Καλή πρόοδο και καλό κουράγιο στους δασκάλους σας.

Καλή σχολική χρονιά

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
† Ο Νικαίας  Αλέξιος