Home ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΑ Για μια αδιάλυτη οικογένεια

Για μια αδιάλυτη οικογένεια

477

Ι.Μ. Βλοχού Τριχωνίδος

Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου ΚορυδαλλούΗ οικογένεια είναι ως μία οικία σε σεισμόπληκτη περιοχή. Αν δεν έχει γερά θεμέλια, από τις πολλές σεισμικές δονήσεις, θα καταρρεύσει και θα διαλυθεί. Ασφαλώς, ενδιαφέρεστε να διατηρηθεί μέχρι τέλους το οικοδόμημα της οικογενείας σας. Η ζωή όμως έχει πολλές δυσκολίες και ατυχίες. Αρρώστιες καιροφυλακτούν και πολλά χτυπήματα και δοκιμασίες θα υπάρχουν, γιατί ο κόσμος «κείται εν τω πονηρώ». Η συναισθηματική αγάπη του πρώτου καιρού σύντομα εξατμίζεται και χάνεται, αν δεν είναι στερεωμένη πάνω στην πίστη. Τα κορμιά γερνούν γρήγορα, γιατί είναι χωμάτινα, και τα πλούτη χάνονται και πολλές φορές δεν μπορούν να μας προσφέρουν τίποτα. Οι κοσμικότητες κουράζουν και γενικά ποτέ δεν θα λείψουν οι παρεξηγήσεις, οι υπερβολές, ίσως και οι κακοήθειες. Οικογένεια λοιπόν χωρίς πυξίδα πορείας είναι καράβι χωρίς πηδάλιο. Οικογένεια χωρίς Χριστό είναι σπίτι χωρίς θεμέλιο. Αυτός ο Χριστός μας είναι ο μόνος τρίτος ευπρόσδεκτος ανάμεσα στους συζύγους, γιατί εμπνέει πίστη, ελπίδα, σεβασμό, αγάπη και ευγένεια. Επιπλέον, ο Χριστός μας εμπνέει την έξοδο από την ατομικότητα και την αυθυπέρβαση του ενός χάρη του άλλου. Γι’ αυτό, μόνο οι άνθρωποι που φοβούνται τον Θεό μπορούν να ξεπερνούν αυτές τις δυσκολίες. Οι άλλοι παραδίδονται στη φθορά, πικραίνονται με την αποτυχία, και σε όλη τους την πορεία ζουν μία τρικυμισμένη ζωή, αν δε χωρίσουν.

Πρακτικές οδηγίες ενότητος κατά αλφάβητον

Ανήκετε ο ένας στον άλλον τώρα που παντρευτήκατε «…και έσονται οι δύο εις σάρκα μία». (Εφεσ. ε’ 31). Δεν είσθε πλέον «ελεύθεροι», έχετε ευθύνες ο ένας για τον άλλον.

Βασική αρχή «ους ο Θεός συνέζευξεν άνθρωπος μη χωριζέτω». Αλλοίμονο στον άνδρα ή την γυναίκα που θα χωρίσει ανδρόγυνον.

Γίνετε καλοί σύζυγοι, αποκτήστε τέκνα εν’ Κυρίω και μοιρασθήτε με σωστές αναλογίες τα βάρη της οικογενείας σας.

Δεν πρέπει να μετράτε με το υποδεκάμετρο τα λάθη του άλλου και τα δικά σας να τα αμνηστεύετε.

Εγκαίρως να διαλύετε τα νέφη, με αμοιβαίες εξηγήσεις, και μην αφήνετε να παραμένουν σκιές στη σχέση σας.

Ζητάτε πάντα συγνώμη όταν φταίτε και μη διστάζετε ακόμη και όταν δεν σφάλετε.

Η ψυχική ωραιότης του χαρακτήρα σας φαίνεται στο αν πείτε το σφάλμα μόνος σας. Μην αφήνετε να το μάθει ο/η σύζυγος σας από άλλους, που θα το μεταφέρουν όπως αυτοί θέλουν.

Θα πρέπει να μάθετε να ακούτε και όχι μόνο να μιλάτε ή το χειρότερο να διατάζετε.

Ιδιαιτέρως προσέξτε μην κρατάτε κρυφά χαρτιά από την γυναίκα σας ή τον άνδρα σας. Κάποτε θα σας «κάψουν».

Κοπιάζετε και μη αποσείετε τις ευθύνες σας. Η ταπεινή αναγνώριση είναι προϋπόθεση προόδου και φανερώνει καλλιεργημένο και ανώτερο πνευματικό άνθρωπο.

Λάθος μέγα να φθάνετε εύκολα στα άκρα. Πάντα υπάρχει μία διέξοδος στα προβλήματα. Αρκεί να υπάρχει υπομονή και ταπείνωση.

Μην στενοχωριέστε υπέρμετρα· η πραγματικότητα δεν αλλάζει. Αναζητήστε τρόπους διεξόδου. Μελετάτε την Αγία Γραφή, βίους Αγίων και πατερικά κείμενα και εναποθέστε τα προβλήματά σας στην Εκκλησία.

Να αποφεύγετε εντελώς τον θυμό, την εκδίκηση, τη βαναυσότητα, την απρεπή γλώσσα.

Ξεχωρίζετε πάντα με το να διδάσκετε με το παράδειγμά σας και ελάχιστα με τα λόγια σας.

Οδύνη, θλίψη και πολλές τρικυμίες προκαλείτε στην οικογένειά σας όταν αφήνετε τρίτους επιπόλαιους και αδιάκριτους να αναμιγνύονται στα εσωτερικά σας.

Ποτέ μα ποτέ μην ξανοίγεστε σε επικίνδυνες σχέσεις με άλλο πρόσωπο, διότι μόνο ναυάγιο θα προκαλέσετε. Διακινδυνεύετε την ευτυχία σας. Όλα μαθαίνονται κάποια στιγμή.

Ρόδινα δεν είναι πάντα τα πράγματα όταν απορροφάστε από τις δουλειές σας. Αυτό έχει ως συνέπεια να μην «σας βλέπει» η οικογένειά σας. Έχουν και οι δικοί σας βλέπετε την ανάγκη σας. Οι δε γυναίκες μη θεωρείτε υποτιμητικό το να υπηρετείτε το σπίτι σας.

Σταματήστε να φορτώνετε τα παιδιά σας με υλικά αγαθά και ψεύτικα είδωλα και δώστε τους χριστιανική αγωγή. Κάντε μακροπρόσθεσμη επένδυση, που θα σας επιστραφεί με πολύ τόκο.

Την ευγένεια που δείχνετε προς τα έξω, την ίδια να μεταδίδετε πάντα προς τους οικείους σας. Όχι δύο πρόσωπα, ούτε να εκτονώνεστε και ξεσπάτε στους δικούς σας, διότι αυτό δείχνει ανισόρροπο άνθρωπο.

Ύμνος και μόνο ύμνος πρέπει στον Θεό, γι’ αυτό μάθετε να προσεύχεστε ζητώντας πάντα τη βοήθειά Του.

Φεύγετε ως από όφεως την απελπισία και οπλιστείτε με αγάπη και διάκριση, κάντε τον σταυρό σας και ριχτείτε στην πάλη της ζωής και θα νικήσετε.

Χρειάζεστε και έναν καλό και κοινό Πνευματικό στην οικογένειά σας. Σε όλες τις στιγμές της ζωής σας θα σας φανεί πολύ χρήσιμος.

Ψευδοσοφία είναι όποιος λέγει ότι είναι ανώτερος. Μπορεί ο άνδρας να είναι η κεφαλή της γυναικός, ως ο Χριστός κεφαλή της Εκκλησίας, αλλά «οφείλει να αγαπά την εαυτού γυναίκα καθώς και ο Χριστός ηγάπησε την εκκλησίαν και εαυτόν παρέδωκεν υπερ αυτής» (Εφεσ. ε’ 22-25). Και η γυναίκα να σέβεται και να τιμά τον άνδρα της και «όποιος θέλει, τέλος πάντων, να είναι πρώτος, ας είναι πάντων διάκονος».

Ω! πόσον μέγα είναι τούτο το μυστήριον του γάμου, όταν και οι δύο ζουν ο ένας για τον άλλον, ως μία ψυχή;

Πηγή: Ενωμένη Ρωμηοσύνη