Home ΑΡΧΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΝΗΠΤΙΚΟΙ Ν’ αφηνόμαστε με εμπιστοσύνη στην αγάπη του Θεού – Άγιος Πορφύριος Καυσοκαλυβίτης

Ν’ αφηνόμαστε με εμπιστοσύνη στην αγάπη του Θεού – Άγιος Πορφύριος Καυσοκαλυβίτης

1642
Άγιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης
Άγιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης

Όταν παραδοθούμε στον Χριστό, ειρηνεύει ο πνευματικός μας οργανισμός, με αποτέλεσμα τη φυσιολογική λειτουργία όλων των οργάνων και των αδένων. Όλα επηρεάζονται. Γινόμαστε καλά, παύομε να υποφέρουμε. Και καρκίνο να έχομε, αν τ’ αφήσομε στον Θεό και γαληνεύσει η ψυχή μας, μπορεί η θεία χάρις με τη γαλήνη αυτή να ενεργήσει να φύγει ο καρκίνος και όλα.

Κι αν θέλετε να μάθετε, και το έλκος του στομάχου από τη νεύρωση δημιουργείται. Το συμπαθητικό σύστημα, ενώ πιέζεται, σφίγγεται και παθαίνει και έτσι δημιουργείται το έλκος. Μια, δυό, τρείς, σφίξιμο, σφίξιμο, σφίξιμο, στενοχώρια, στενοχώρια, στενοχώρια, άγχος, άγχος, άγχος, πωπ! Έλκος ή καρκίνος, εξαρτάται. Όταν στην ψυχή μας υπάρχουν μπερδέματα, επιδρούν στο σώμα και η υγεία δεν πηγαίνει καλά.

Το τέλειο είναι να μην προσευχόμαστε για την υγεία μας. Να μην ευχόμαστε να γίνομε καλά, αλλά να γίνομε καλοί. Κι εγώ για τον εαυτό μου αυτό εύχομαι, σας λέω. Ακούσατε; Όχι καλοί, δηλαδή ενάρετοι, «να γίνομε αυτό, αυτό, αυτό,…» αλλά ν’ αποκτήσομε θείο ζήλο· ν’ αφηνόμαστε με εμπιστοσύνη στην αγάπη Του· να προσευχόμαστε μάλλον για την ψυχή μας. Και την ψυχή μας θα την εννοούμε ενσωματωμένη μέσα στην Εκκλησία, που κεφαλή της είναι ο Χριστός, μαζί με όλους τους συνανθρώπους μας και με όλους τους εν’ Χριστώ αδελφούς.

Κι εγώ ανοίγω τα χέρια και προσεύχομαι για όλους. Μπροστά στο Άγιον Ποτήριον, όταν κοινωνώ, ανοίγω την ψυχή μου να δεχθεί τον Κύριο και γέρνω το κεφάλι μου και εύχομαι για σας, για τον άλλο, για τον άλλο, για όλη την Εκκλησία. Αυτό να κάνετε κι εσείς. Καταλάβατε; Να μην προσεύχεσθε για την υγεία σας. Να μη λέτε: «Κύριε, κάνε με καλά». Όχι! Αλλά, «Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησόν με», με ανιδιοτέλεια, με αγάπη, χωρίς να περιμένετε τίποτα. «Κύριε ότι θέλει η αγάπη Σου…»· μόνον έτσι θα εργασθείτε από δω και πέρα, αγαπώντας τον Χριστός και τους αδελφούς μας. Αγαπήστε τον Χριστό. Γίνετε άγιοι. Ριχθείτε μόνο στη φιλία με τον Χριστό, μόνο στην αγάπη Του, μόνο στο θείο έρωτα.

Απόσπασμα από το βιβλίο «Γέροντος Πορφυρίου Καυσοκαλυβίτου Βίος και Λόγοι», Ιερά Μονή Χρυσοπηγής, Χανιά 2008, σελ. 483-484