Home ΑΡΧΕΙΟ ΠΟΙΜΑΝΤΟΡΙΚΕΣ ΕΓΚΥΚΛΙΟΙ Ποιμαντορική Εγκύκλιος Εισοδίων της Θεοτόκου 2016

Ποιμαντορική Εγκύκλιος Εισοδίων της Θεοτόκου 2016

1228
Εγκύκλιος Εισοδίων της Θεοτόκου
Εγκύκλιος Εισοδίων της Θεοτόκου

«Δικαίων ο καρπός, Ιωακείμ και της Άννης, προσφέρεται Θεώ,
Ιερώ εν αγίω, σαρκί νηπιάζουσα, η τροφός της ζωής ημών
»

(Κάθισμα)

Αγαπητοί μου αδελφοί,

Τη σημερινή εορταστική ημέρα συναρμόζονται και συλλειτουργούν δύο κοσμοσωτήρια γεγονότα. Είναι τα Εισόδια της Θεοτόκου στον Ναό των Ιεροσολύμων και είναι μαζί η προετοιμασία των Χριστουγέννων. Σήμερα ψάλλονται οι Καταβασίες «Χριστός γεννάται, δοξάσατε…», γιατί με την Είσοδο της Παρθένου στον Ναό ετοιμάζεται το προαιώνιο σχέδιο του Θεού για τη σωτηρία των ανθρώπων. Δοξολογούμε συνεπώς από τα βάθη της ψυχής μας τον Τριαδικό Θεό, για την άπειρη αγάπη και την αμέτρητη φιλανθρωπία Του. Ο Χριστός «εαυτόν εκένωσεν μορφήν δούλου λαβών εν ομοιώματι ανθρώπων γενόμενος» (Φιλιππ. 2, 7).

Η εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου είναι μια σημαντική θεομητορική εορτή, την οποίαν τιμούμε οι πιστοί, συμμετέχοντες προσευχητικά στην ετοιμασία του υπερφυούς Μυστηρίου που μας αφορά. Η Πάναγνη Κόρη της Ναζαρέτ εισέρχεται στο Ναό του Σολομώντος. Σχετικές πληροφορίες έχουμε από την Παράδοση της Εκκλησίας, που είναι ισάξια και ισόκυρη με την Αγία Γραφή. Επιπλέον και αυτή η Αγία Γραφή είναι προϊόν της Ιεράς Παραδόσεως και ως προς το περιεχόμενο των ιερών βιβλίων της και ως προς τη διαμόρφωση του Κανόνα τόσο της Παλαιάς όσο και της Καινής Διαθήκης. Υπέρτατος κριτής για όλα αυτά είναι η Εκκλησία, στους κόλπους της Οποίας διαδραματίστηκαν όλες οι διεργασίες.

Η ατεκνία του Ιωακείμ και της Άννας ήταν έμπονη, όπως συμβαίνει με όλους τους άτεκνους γονείς. Στην προκειμένη περίπτωση προστίθεται και η ελπίδα να είναι οι γονείς πρόγονοι της Παναγίας, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Κυρίου δια στόματος των Προφητών. Ο Θεός τους έδωσε με θαυμαστό τρόπο την Χαριτωμένη Μαρία, την «προεκλεχθείσα» από τον Θεό, για να διακονήσει το Μυστήριο της σωτηρίας. Γι’ αυτό και ήλθε στολισμένη με ξεχωριστές χάριτες. Η σύνεση, η πραότητα, η ταπείνωση και η υπακοή Της κατέπλησσε τους γονείς και τους οικείους τους. Όταν Την παρέδιδαν στον Ναό εκπλήρωναν το τάμα τους, αλλά ήσαν γέροντες και αδύναμοι να επιμεληθούν της μικρής Κόρης. Ο ιερέας Ζαχαρίας Την παρέλαβε και Την προστάτευσε κατά την εκεί παραμονή Της.

Στο τέλος της θητείας Της στον Ναό και της ολοκλήρωσής Της κατά το ανθρωπίνως δυνατόν οι Ιερείς του Ναού την μνήστευσαν με τον Γέροντα Ιωσήφ, για την προστασία Της στον κόσμο. Με αυτή την ιδιότητα δέχτηκε τον Ευαγγελισμό Της και απάντησε θετικά στην πρόσκληση και την πρόκληση του Αρχαγγέλου Γαβριήλ. Για το υπέρτατο Μυστήριο είχε μεν επιλεγεί από τον Θεό, ετοιμάστηκε όμως και η Ίδια, έμεινε αγνή στο σώμα και στην ψυχή. Η θεία πανσοφία διείδε στο ιερότατο πρόσωπό Της την άκρα καθαρότητα και αγιότητα, που ήταν απαραίτητη προκειμένου να καταστεί Μητέρα του Πανάγιου Θεού.

Αδελφοί μου αγαπητοί,

Τιμούμε οι πιστοί την Αειπάρθενο, η Οποία έγινε το ενδιάμεσο πρόσωπο της σωτηρίας μας, σπαργάνωσε και ανέθρεψε κατά άνθρωπο τον Υιό Της και Θεό μας και έχει τη δυνατότητα και τη διάθεση να πρεσβεύει πάντα για τον καθένα μας. «Ο καθαρότατος ναός του Σωτήρος…» επιθυμεί και τη δική μας καθαρότητα και αυτό δεν μπορεί να αναβάλλεται συνεχώς. «Σήμερον της ευδοκίας Θεού το προοίμιον και της των ανθρώπων σωτηρίας η προκήρυξις». Αυτό το «σήμερον» ας γίνει βάθρο εκτίναξης για τον κάθε πιστό. Τώρα ας πάρουμε την απόφαση αλλαγής. Με την Είσοδο της Παναγίας στο Ναό αρχίζει η χαραυγή της λυτρώσεώς μας. Ως συνειδητοί πιστοί οφείλουμε να γίνουμε μιμητές της ζωής της Θεομήτορος. Όπως Εκείνη πήγε στον Ναό, ας φέρουμε κι εμείς τα παιδιά και τα εγγόνια μας στα Κατηχητικά Σχολεία. Και ετοιμαζόμενοι για τη μεγάλη εορτή των Χριστουγέννων, ας δείξουμε την αγάπη μας στους αδελφούς μας στην φτώχεια τους, στην αρρώστεια τους, στην ανεργία τους, σε οποίο πρόβλημά τους. Ο Χριστός είναι η μόνη ελπίδα και χαρά του κόσμου. Ας συστρατευθούμε σ’ αυτή την ελπίδα και ας γίνουμε η γέφυρα χαράς και σωτηρίας για τους αδελφούς, με την πρεσβεία της Αειπαρθένου Θεοτόκου.

Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
Χρόνια πολλά και ευλογημένα
Μετά πατρικών ευχών

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
+ Ο Νικαίας  Αλέξιος