Home ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΑ Τρεις φορές γεννιόμαστε στη ζωή – Από το Γεροντικό

Τρεις φορές γεννιόμαστε στη ζωή – Από το Γεροντικό

1359
Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Κορυδαλλού

Έλεγε η αγία Συγκλητική: «Σε αυτή τη γη είμαστε σαν μέσα σε δεύτερη μητρική κοιλιά. Μέσα στην κοιλιά της μητέρας μας δεν ζούσαμε όπως τώρα, ούτε τρώγαμε στέρεες τροφές όπως τώρα, ούτε βέβαια μπορούσαμε να κάνουμε ότι κάνουμε τώρα. Όντας εκεί, ήμασταν μακριά από το ηλιακό και κάθε άλλο φως και δεν είχαμε τα πολλά ευχάριστα που έχουμε εδώ. Έτσι και όσο είμαστε σε αυτόν τον κόσμο, στερούμαστε κάποια μεγάλα και θαυμαστά αγαθά που υπάρχουν στη βασιλεία των ουρανών. Αφού λοιπόν αρκετά δοκιμάσαμε τα παρόντα, ας επιθυμήσουμε πια τα εκεί· γευτήκαμε τις εδώ τροφές, ας ορεχτούμε τις θεικές· απολαύσαμε το εδώ φως, ας ποθήσουμε τον Ήλιο της δικαιοσύνης· ας ποθήσουμε να δούμε την ουράνια Ιερουσαλήμ (πρβ. Γαλ. 4, 26), την πατρίδα και μητέρα μας· ας ζήσουμε την υπόλοιπη ζωή μας σύμφωνα με αυτά που ελπίζουμε εκεί, ώστε να απολαύσουμε και τα αιώνια αγαθά.

Την πρώτη φορά από τη μητέρα μας, οπότε από τη γη ερχόμαστε στη γη. Με τις άλλες δύο γεννήσεις μεταφερόμαστε από τη γη στον ουρανό

»Όπως δηλαδή τα έμβρυα, αφού αναπτυχθούν πλήρως μέσα στη μήτρα, με τη γέννηση αφήνουν πια την ατελή τροφή και ζωή και έρχονται σε άλλη μορφή ζωής, τελειότερη, έτσι και οι δίκαιοι· αφού τελειοποιηθούν με τη ζωή τους στον κόσμο, μεταβαίνουν στην ουράνια πολιτεία, προχωρώντας από δύναμη σε δύναμη, όπως λέει η Γραφή (Ψαλμ. 83, 8). Οι αμαρτωλοί όμως, όπως τα έμβρυα που πεθαίνουν μέσα στη μήτρα, από το ένα σκοτάδι μεταφέρονται στο άλλο· όσο δηλαδή είναι στη γη, από την εμπαθή προσκόλληση τους στα γήινα ζουν σαν σε σκοτάδι, και όταν πεθαίνουν, ρίχνονται στους κατασκότεινους τόπους της αβύσσου.

» Τρεις φορές, επομένως, γεννιόμαστε στη ζωή. Την πρώτη φορά από τη μητέρα μας, οπότε από τη γη ερχόμαστε στη γη. Με τις άλλες δύο γεννήσεις μεταφερόμαστε από τη γη στον ουρανό. Η μία από αυτές γίνεται από τη θεία χάρη μέσω του αγίου βαπτίσματος και την ονομάζουμε πολύ σωστά «παλιγγενεσία» (πρβ. Τιτ. 3, 5), δηλαδή αναγέννηση. Η άλλη αναγέννηση πραγματοποιείται με τη μετάνοια και τους κόπους για χάρη της αρετής· σε αυτήν και παραμένουμε».

Ευεργετινός – Υπόθεση 6, (ΣΤ) – Είναι ασύλληπτη η ευφροσύνη στον ουρανό και η δόξα που περιμένει τους αγίους, Περιβόλλι της Παναγίας, 2001