Home ΑΡΧΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΝΗΠΤΙΚΟΙ Πνευματικές Διδαχές Αγίου Παϊσίου

Πνευματικές Διδαχές Αγίου Παϊσίου

1208
Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Κορυδαλλού
Ο μακάριος Γέροντας Παίσιος ο Αγιορείτης μαζί με το Πανοσιολογιώτατο αρχιμ. γέροντα Γρηγόριο και τη Καθηγουμένη γερόντισσα Ευφημία στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Μεταμορφώσεως Χαλκιδικής

Πρέπει να λέγεται η ευχή και με μικρές και με μεγάλες μετάνοιες. Ολόκληρη αγρυπνία μπορεί να βγάλη κανείς με μικρές και μεγάλες μετάνοιες. Γονατίζομε λίγο και συνεχίζομε με μετάνοιες και ευχή.

Κανείς, όταν δεν έχη πνευματική ζωή, κατανύσσεται μόνο από μια θαυματουργή εικόνα. Μετά, όταν καλλιεργήτε πνευματικά, τότε όλα τα βλέπει σαν ευλογία Θεού, βλέπει ένα κλαδάκι, το χαϊδεύει, λέγει κι αυτό είναι ευλογία Θεού και δεν το καταστρέφει.

Ο Χριστός συγκινείται και με τις παραμικρές θυσίες, που βασικά ωφελούν εμάς, κι αμέσως μας βοηθά.

Να, λέμε, Χριστέ μου, χειρότερα μπορώ να κάνω τίποτε όμως καλύτερο, αν εσύ δεν βοηθήσης.

Πρέπει η προσευχή μας να είναι καρδιακή, για να εισακουσθή. Όλη η υπόθεση είναι, να αρχίση να δουλεύη αυτό το μηχανάκι (καρδιά).

Τώρα τις προσβολές των λογισμών, μόλις που τις αισθάνομαι.

Δεν πρέπει ο παπάς που λειτουργεί να συμψάλλη με τους ψάλτες, αλλά να είναι ολόκληρος αφιερωμένος και προσηλωμένος στο Μυστήριο.

Η κατάλυση το Πάσχα να αρχίζη με το κόκκινο αυγό, όπως το επισφράγισμα της καταλύσεως πριν την Σαρακοστή γίνεται με το αυγό. Η μητέρα μου τις απόκριες, μας έλεγε: «Ελάτε να σας χρίσω το στόμα με το αυγό».

Μιλώντας σε Μοναχές έλεγε: Όταν μια αδελφή πέφτη σ’ ένα σφάλμα, να μην χτυπιέται και κλαίη και υποφέρη. Όταν η αδελφή έχη μια πτώση ή και περισσότερες, να λέη στον Κύριο: «Χριστέ μου, συγχώρεσέ με, έπεσα εκούσια και σε λύπησα, ομολογώ τις πτώσεις μου. Θεέ μου, συγχώρεσέ με που σε λύπησα, δεν θέλω να σε λυπώ και πάντα σε πικραίνω. Θέε μου, συγχώρεσέ με, Θέε μου συγχώρεσέ με, Θέε μου, συγχώρεσέ με». Αυτά όλα θα τα πη με συναίσθηση και συντριβή.

Καλά είναι τα μουσικά, αλλά αν δεν ψάλλουμε με ευλάβεια και συστολή, δεν αλλοιώνουν προς το καλό ούτε αυτούς που ψάλλουν, ούτε αυτούς που ακούν. Τσάμπα κόπος.

Μην ανοίγεστε σε πολλά πανηγύρια με πολλές γνωριμίες, με πολλές φιλίες. Δεν βοηθούν σήμερα οι πολλές γνωριμίες. Μην θέλετε να φιλοξενήτε κόσμο στο Κελλί σας. Να ζήτε ήσυχη ζωή, χωρίς πολλά πράγματα που φέρνουν περισπασμό. Κάθε πράγμα που η ψυχή σας το θεωρεί αναγκαίο, σας κλέβει κάτι από την αγάπη του Θεού με αυτό. Ζήστε απλή ζωή και γλεντήστε την καλογερική σας.

Η τεχνολογία μπορεί να προσφέρη μια βοήθεια στις καθημερινές μας ανάγκες, όμως που σταματά η ανάγκη; Το ένα φέρνει το άλλο και δεν μπορούμε να σταματήσωμε πουθενά. Δεν ταιριάζει στον μοναχό να οδηγή αμάξι στο Άγιον Όρος. Απλοποιείστε τις ανάγκες σας και βγάλετε την μέριμνα από την καθημερινή ζωής σας.

Απόσπασμα από το βιβλίο: Ό Όσιος Παϊσιος (Μαρτυρίες-Περιστατικά-Διδαχές), Ενωμένη Ρωμηοσύνη, Ορθόδοξο Βίωμα 3, Θεσσαλονίκη 2016, σελ. 221-223