Home ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΑ «Εγώ έχω Θεό εύσπλαχνο και μακρόθυμο και γι’ αυτό δεν απελπίζομαι» –...

«Εγώ έχω Θεό εύσπλαχνο και μακρόθυμο και γι’ αυτό δεν απελπίζομαι» – Αγίου Εφραίμ του Σύρου

1227

Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου ΚορυδαλλούΝα προσέχεις, αδελφέ, γιατί ο εχθρός πολεμά ιδιαίτερα αυτούς που αγωνίζονται. Και πριν γίνει η αμαρτία, ο εχθρός την παρουσιάζει ασήμαντη στα μάτια τους. Την επιθυμία μάλιστα της σαρκική ηδονής τόσο μικρή τη δείχνει πριν να γίνει, ώστε σχεδόν να φαίνεται στον αδελφό ότι καθόλου δεν διαφέρει από το να αδειάσει κάποιος ένα ποτήρι κρύο νερό στο έδαφος. Μετά όμως που θα γίνει, ο πονηρός μεγαλώνει πάρα πολύ την ανομία στα μάτια αυτού που αμάρτησε και ξεσηκώνει καταπάνω του αμέτρητα κύματα λογισμών, για να πλημμυρίσει τον νου του αδελφού και να τον βουλιάξει στον βυθό της απόγνωσης.

Αν πάλι έχεις κιόλας πέσει σε κάποια αμαρτία, μη μένεις άλλο σε αυτήν, χωρίς να έχεις ελπίδα για τη σωτηρία σου, αλλά σήκω και επίστρεψε στον Κύριο και τον Θεό σου, και αυτός θα σε σπλαχνιστεί

Γνωρίζοντας λοιπόν από πριν, αγαπητέ, αυτά τα τεχνάσματα του εχθρού, πρόσεχε μη γελαστείς από αυτόν και αμαρτήσεις. Αν πάλι έχεις κιόλας πέσει σε κάποια αμαρτία, μη μένεις άλλο σε αυτήν, χωρίς να έχεις ελπίδα για τη σωτηρία σου, αλλά σήκω και επίστρεψε στον Κύριο και τον Θεό σου, και αυτός θα σε σπλαχνιστεί. Γιατί ο Κύριος μας είναι οικτίρμων και σπλαχνικός, μακρόθυμος και πολυέλεος (Πρβ. Ιωήλ. 2,13), και δεν αποδιώχνει όσους μετανοούν ειλικρινά, αλλά τους δέχεται αμέσως με πολλή χαρά.

Όταν λοιπόν σου λέει ο εχθρός: «Χάθηκες, δεν μπορείς πια να σωθείς», εσύ πες του: «Εγώ έχω Θεό εύσπλαχνο και μακρόθυμο και γι’ αυτό δεν απελπίζομαι για τη σωτηρία μου· γιατί αυτός που έδωσε σ’ εμάς εντολή να συγχωρούμε τον συνάνθρωπό μας εβδομήντα φορές επτά (Ματθ. 18, 22), πολύ περισσότερο ο ίδιος συγχωρεί αμαρτίες σε εκείνους που ολόψυχα επιστρέφουν σε αυτόν». Και έτσι, με τη χάρη του Θεού, θα φύγει από εσένα ο πόλεμος.

Υπόθεση Α (1) – Ποτέ δεν πρέπει να απελπιστεί κανείς, ακόμη και αν αμάρτησε πολύ, αλλά με τη μετάνοια να ελπίσει για τη σωτηρία του, Περιβόλλι της Παναγίας, 2001, σελ. 39-40.