Home ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΑ Να τιμάς τον πνευματικό σου πατέρα με όλη σου τη δύναμη και...

Να τιμάς τον πνευματικό σου πατέρα με όλη σου τη δύναμη και να μην αγνοήσεις τις συμβουλές του – Αγίου Εφραίμ, του Σύρου

424

Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου ΚορυδαλλούΝα τιμάς τον πνευματικό σου πατέρα με όλη τη δύναμη και να μην αγνοήσεις τις συμβουλές αυτού που σε γέννησε με τη χάρη του Κυρίου· γιατί με τον τρόπο αυτό ποτέ δεν θα σε νικήσουν οι πονηροί δαίμονες. Λέει η Γραφή: «Εκείνος που τιμά τον πατέρα του, θα ευφρανθεί για τα παιδιά του, και τη μέρα που θα προσευχηθεί, ο Θεός θα τον ακούσει. Εκείνος που δοξάζει τον πατέρα του, θα ζήσει πολλά χρόνια, και τη μέρα του θανάτου του θα βρει τη χάρη από τον Θεό. Με λόγια και με έργα να τιμάς τον πατέρα σου, για να έρθει σ’ εσένα η ευλογία του. Μην καμαρώνεις, όταν ντροπιάζεται ο πατέρας σου· γιατί δεν μπορεί να είναι τιμή σου ο εξευτελισμός του πατέρα σου. Η δόξα του ανθρώπου πηγάζει από τη φήμη του πατέρα του» (Σοφ. Σειρ. 3, 5-11).

Αν καθίσεις κοντά σε μεγάλον γέροντα, να μη διηγείσαι μόνο τις αρετές του, αλλά να μιμείσαι και τη ζωή του, γιατί αυτό θα σε ωφελήσει. Δείξε την οικειότητά σου προς εκείνον όχι μόνο με τα λόγια, αλλά και με τα έργα.

Υπόθεση ΛΘ (39) – Ο πιστός δεν πρέπει να έχει θάρρος στον εαυτό του, αλλά να πιστεύει ότι μέσω του πνευματικού του πατέρα σώζεται και δυναμώνεται για κάθε καλό, και να ζητά τις ευχές του, γιατί έχουν μεγάλη δύναμη, Περιβόλλι της Παναγίας, 2001, σελ. 368.