Home ΑΡΧΕΙΟ ΠΟΙΜΑΝΤΟΡΙΚΕΣ ΕΓΚΥΚΛΙΟΙ Ποιμαντορική Εγκύκλιος Θεοφανείων 2017

Ποιμαντορική Εγκύκλιος Θεοφανείων 2017

1234
Εγκύκλιος Θεοφανείων
Εγκύκλιος Θεοφανείων

«Τάδε λέγει Κύριος· Αντλήσατε ύδωρ μετ΄ευφροσύνης εκ των πηγών του σωτηρίου» (Ησ. 12, 3)

Αγαπητοί μου Χριστιανοί,

Μεγάλη και θαυμαστή η σημερινή ημέρα, κατά την οποία η Εκκλησία μας εορτάζει τα Άγια Θεοφάνεια. Με την εορτή αυτή κλείνει και ο κύκλος των εορτών του δωδεκαημέρου, που αρχίζει με τη γέννηση του Χριστού και τελειώνει με την βάπτιση Του στον Ιορδάνη ποταμό, από τον ασκητή Προφήτη και Πρόδρομο Ιωάννη τον Βαπτιστή.

«Σήμερον», την ώρα της Βαπτίσεως του Χριστού, έχουμε τη φανέρωση της Αγίας Τριάδος. «Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου Σου, Κύριε, η της Τριάδος εφανερώθη προσκύνησις». Ενώ βαπτιζόταν ο Κύριος, ακούστηκε η φωνή του Ουράνιου Πατέρα. «Ούτος εστίν ο Υιός μου ο αγαπητός, εν ω ευδόκησα». Ταυτόχρονα, και το Πνεύμα το Άγιο κατήλθε ως περιστερά επάνω στον Βαπτιζόμενο Χριστό.

Ο Χριστός, ο αγαπητός Υιός του Θεού, το δεύτερο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, έγινε άνθρωπος τέλειος, χωρίς να παύσει να είναι και τέλειος Θεός, για τη δική μας σωτηρία. Αγαπητός στον Ουράνιο Πατέρα και από την πολλή Του αγάπη σε μας τους ανθρώπους, έγινε και άνθρωπος, όμοιος με μας. Εκείνον, τον αγαπητό Υιό του Θεού, ο οποίος μας αγάπησε, αγαπούμε και λατρεύουμε, πιστεύουμε και αναγνωρίζουμε ως Πατέρα, Σωτήρα, Λυτρωτή μας και Αρχηγό της ζωής μας. Στην αγάπη Του εμπιστευόμαστε όλη μας τη ζωή. Ο Χριστός μας φωτίζει με την αλήθεια Του, μας εμπνέει με το παράδειγμά Του, μας εξαγνίζει με τη Χάρη Του, μας στηρίζει με τη δύναμή Του, μας ενώνει με την αγάπη Του.

Τα Θεοφάνεια που εορτάζουμε σήμερα, πέρα από τη Φανέρωση της Παναγίας Τριάδος, φανερώνουν την αγάπη και την ευσπλαχνία του Θεού, αγάπη και ευσπλαχνία που υπερβαίνει κάθε όριο. Ο άνθρωπος έφυγε από την αγκαλιά του Θεού, αλλά ο Θεός, παρά την παρακοή και την αφροσύνη, γίνεται άνθρωπος και θυσιάζεται για να τον ξαναπάρει κοντά Του και να τον καταστήσει κληρονόμο της Βασιλείας Του. Το μέγα Μυστήριο της Τρισυποστάτου Θεότητος και της συνύπαρξης των Τριών Προσώπων σε κοινωνία αγάπης υπερβαίνει την ανθρώπινη λογική. Μέσω της σημερινής Θεοφανείας διδάσκεται ο άνθρωπος να βλέπει πέρα από τα σχήματα του κόσμου· να εξασκείται στην ενδοσκόπηση και στην ενόραση· να μεταποιήσει το ανθρώπινο και γήινο σε Ουράνιο, το εφήμερο και πρόσκαιρο σε αιώνιο· να ξαναγίνει «καλός λίαν», όπως πλάστηκε αρχικά, υπερβαίνοντας τη φθορά στην οποία ενεπλάκη από μόνος του.

Αδελφοί μου αγαπητοί,

Η κάθαρση και ο αγιασμός των υδάτων, που επιτελεί σήμερα ο Χριστός με το Βάπτισμα Του στον Ιορδάνη και επαναφέρουμε εμείς τούτην την ώρα στους Ορθοδόξους Ναούς μέσω του Μεγάλου Αγιασμού, συνιστά επίγειο γεγονός κατά το φαινόμενο, ωστόσο κατά την ουσία υπερβαίνει τους Ουρανούς. Το νερό με τον Αγιασμό προάγεται σε «καθάρσιον ψυχών και σωμάτων», για εκείνους που το δέχονται με πίστη και ταπείνωση. Εφόσον κλίνουμε νοερά τον αυχένα της ψυχής και του σώματος, όπως ακριβώς ενήργησε ο Χριστός ενώπιον του Προδρόμου. Εφόσον έχουμε τη διάθεση να μιμηθούμε την υπακοή του Χριστού, για να ευδοκήσει και σε μας ο Θεός· εφόσον ζητούμε από τα βάθη της ύπαρξής μας να έλθει και σε μας το Πανάγιο Πνεύμα, να κατασκηνώσει στις ψυχές μας και να μας οδηγεί σταθερά στον ορθό δρόμο της Αληθείας της Αγάπης, της εδώ αληθινής ευημερίας και της ελπίδας για τη συμμετοχή μας στη Βασιλεία του Θεού.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ και ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΑ

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
+ Ο Νικαίας   Αλέξιος