Home ΑΡΧΕΙΟ ΠΟΙΜΑΝΤΟΡΙΚΕΣ ΕΓΚΥΚΛΙΟΙ Ποιμαντορική Εγκύκλιος Πρωτοχρονιάς 2017

Ποιμαντορική Εγκύκλιος Πρωτοχρονιάς 2017

1118
Εγκύκλιος Πρωτοχρονιάς 2015
Εγκύκλιος Πρωτοχρονιάς

«Κύριε ο Θεός ημών, ο καταξιώσας ημάς εις νέον ενιαυτόν εισελθείν, αυτός, Πανάγαθε Δέσποτα, την είσοδο ταύτην, τη θεία Σου Χάριτι, ευλόγησον»

(Ευχή της Δοξολογίας)

Αγαπητοί μου αδελφοί,

Όλος ο πλανήτης γιορτάζει την έλευση του νέου χρόνου, από την ανατολικότερη Νέα Ζηλανδία και την Ιαπωνία, που προηγήθηκαν χρονιά ως προς την έλευση του νέου χρόνου, μέχρις και τις δυτικές ακτές της Αμερικής που θα ακολουθήσουν.

Οι άνθρωποι γιορτάζουν με πολλές και ποικίλες εκδηλώσεις τον χρόνο, λησμονώντας τον Άχρονο. Εκείνον που δημιούργησε και ελέγχει τον χρόνο. Παραθεωρούμε όλοι ότι ο χρόνος έχει μια συγκεκριμένη τομή, που είναι ο Χριστός. Η ροή του χρόνου τέμνεται στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού. Υπάρχουν τα γεγονότα προ Χριστού και εκείνα μετά Χριστόν. Οι φωτισμένοι άνθρωποι προ Χριστού, είτε ως πιστοί στον Αληθινό Θεό είτε ως φιλόσοφοι εμπνευσμένοι από τον Σπερματικό Λόγο, είναι όλοι τους στραμμένοι στον «Μεγάλο Αναμενόμενο». Μετά δε τη σάρκωση του Θεού και Λόγου ακολουθούν οι Άγιοι, που εμπνέονται από τον Κύριο της ζωής και του θανάτου, τη μοναδική ελπίδα του κόσμου.

Μετέχουμε στη σημερινή Θεία Λειτουργία, τιμώντας την Περιτομή του Χριστού και τη μνήμη του Μεγάλου Ιεράρχου Βασιλείου. Η σκέψη μας πρώτιστα στη Θεία Λατρεία, αλλά δευτερευόντως και στην Ιστορία, στο χθες, στις περιπέτειες αυτού του λαού. Τετρακόσια χρόνια σκλαβιάς, Επαναστάσεις, Βαλκανικοί Πόλεμοι, ξεριζωμός από τις αλησμόνητες πατρίδες, καταπίεση και διωγμός των Ελλήνων της Πόλης, το δράμα της μαρτυρικής Κύπρου, η σκλαβωμένη Βόρεια Ήπειρος, η Μετανάστευση στο παρελθόν και η τωρινή φυγή των νέων σε διάφορες χώρες, αφού η μητέρα Πατρίδα αδυνατεί να τους δώσει εργασία. Πολλά τα πάθη αυτού του λαού, τα οποία δυστυχώς και συνεχίζονται. 

Αδελφοί μου αγαπητοί,

Παρότι περάσαμε και περνούμε δοκιμασίες, με διαφορετικό βαθμό δυσκολίας για τον καθένα μας, μην απελπίζεστε, μην χάνετε την υπομονή, το θάρρος και την βεβαιότητα ότι μόνο Ένας δεν πρόκειται να μας εγκαταλείψει και να μας αφήσει αβοήθητούς· ο Σωτήρας Κύριος και Θεός μας. «Γένοιτο Κύριε το έλεός Σου εφ’ ημάς καθάπερ ηλπίσαμεν επί Σε». Θα αποστείλει το έλεος Του και θα στηρίξει για μια ακόμη φορά το δοκιμαζόμενο έθνος μας, προστατεύοντας το από επικείμενα δεινά. Εμείς χρειάζεται να δείξουμε εμπιστοσύνη και να αναθέσουμε όλους τους προβληματισμούς μας σε Εκείνον, αλλάζοντας βεβαίως και τρόπο ζωής. Ακολουθώντας το δρόμο του Ευαγγελίου να αποκτήσουμε υπομονή, ελπίδα, χαρά, ειρήνη και καλωσύνη, για να πορευθούμε αισιόδοξα και για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες.

Μοναδικό Φως είναι ο Κύριος. «Εγώ ειμί το φως του κόσμου» (Ιω. 8, 12) «Εγώ ειμί η οδός και η αλήθεια και η ζωή» (Ιω. 14, 6). Ο καινούριος χρόνος θα πρέπει να σημάνει δική μας ανακαίνιση. Αυτή η απόφαση ανήκει σε μας και πρέπει να ληφθεί τώρα. Αλήθεια, πόσα προσφιλή μας πρόσωπα απουσιάζουν σήμερα από κοντά μας και βρίσκονται ήδη στη Βασιλεία των Ουρανών; Καιρός λοιπόν για τη δική μας αλλαγή, με τη χάρη του Θεού και την πρεσβεία της Παναγίας και όλων των Αγίων μας. Ο Κύριος θα ευλογήσει τον αγώνα μας κι αυτό το χρόνο, φτάνει να το ζητήσουμε και να αποφασίσουμε σωτήριες αλλαγές μέσα μας. Να αλλάξουμε προς το καλύτερο, για μας τους ίδιους, για την οικογένειά μας, για την προσφιλή μας πατρίδα, για την ειρήνη και τη ζωή του κόσμου.

ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΑ

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
+ Ο Νικαίας  Αλέξιος