Home ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΑ Όποιος θέλει να προσεύχεται αδιάλειπτα πρέπει να ρωτά τον πνευματικό του για...

Όποιος θέλει να προσεύχεται αδιάλειπτα πρέπει να ρωτά τον πνευματικό του για το καθετί – Αγίου Σιλουανού του Αθωνίτου

1100
Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Κορυδαλλού
Ο Άγιος Σιλουανός με το πνευματικό του τέκνο Γέροντα Σωφρόνιο του Έσσεξ

Αν ο άνθρωπος δεν τα λέει όλα στον πνευματικό, τότε «η οδός αυτού είναι σκολιά» και δεν οδηγεί στη σωτηρία. Αν, όμως, λέει τα πάντα, αυτός πορεύεται κατευθείαν στην Βασιλεία των Ουρανών. Ένας μοναχός με ρώτησε: «Πες μου, τι πρέπει να κάνω για να διορθώσω τη ζωή μου»; Του άρεσε να τρώει πολύ ακαίρως. Του είπα: «Γράφε κάθε ημέρα πόσο έφαγες και τι σκεφτόσουν, και το βράδυ διάβαζέ τα στον πνευματικό». Αυτός απάντησε: «Δεν μπορώ να το κάνω αυτό».

Κι έτσι δεν μπόρεσε να νικήσει τη μικρή ντροπή της εξομολογήσεως των αδυναμιών του και έμεινε αδιόρθωτος, και πέθανε από αποπληξία. Είθε να συγχωρέσει ο Θεός τον αδελφό μας και να μας φυλάξει από παρόμοιο θάνατο.

Όποιος θέλει να προσεύχεται αδιάλειπτα, οφείλει να είναι ανδρείος και σοφός και πρέπει να ρωτά τον πνευματικό του για το καθετί. Και αν ο πνευματικός δεν έχει ο ίδιος πείρα από την προσευχή, οπωσδήποτε ζήτησε τη συμβουλή και την ευχή του, και ο Κύριος θα σε ελεήσει και θα σε φυλάξει για την ταπείνωσή σου από την οδό της πλάνης. Αν πάλι σκεφθείς ότι ο πνευματικός είναι άπειρος στην νοερά προσευχή, ότι απασχολείται με μάταια πράγματα, και ότι πρέπει να βρεις μόνος σου το δρόμο με τη μελέτη των βιβλίων, τότε βρίσκεσαι ήδη σε επικίνδυνο δρόμο και όχι μακριά από την πλάνη. Γνωρίζω πολλούς που απατήθηκαν με αυτόν τον τρόπο στους λογισμούς τους και από την περιφρόνηση τους για τον πνευματικό δεν μπόρεσαν να προοδεύσουν. Οι άνθρωποι αυτοί ξεχνούν ότι στο μυστήριο ενεργεί η χάρη του Αγίου Πνεύματος, η οποία και μας σώζει. Έτσι εξαπατά ο εχθρός όσους ασκούνται στην προσευχή, για να εκλείψουν οι αληθινοί εργάτες της προσευχής. Το Άγιο Πνεύμα, όμως, δίνει σοφία στην ψυχή, όταν υπακούμε στις συμβουλές των ποιμένων μας.

Το Άγιο Πνεύμα επενεργεί στο μυστήριο μέσω του πνευματικού, και γι’ αυτό, όταν φεύγεις από τον πνευματικό, η ψυχή αισθάνεται πως ανακαινίστηκε από την ειρήνη και την αγάπη για τον πλησίον. Και αν έφυγες από τον πνευματικό συγχυσμένος, αυτό σημαίνει ότι δεν εξομολογήθηκες όπως έπρεπε και ότι δεν συγχώρεσες με την ψυχή σου τα παραπτώματα του αδελφού.

Άγιος Σιλουανός, ο Αθωνίτης, Αρχιμανδρίτου Σωφρόνιου Σαχάρωφ, Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Έσσεξ Αγγλίας, 2009, σελ. 485-487