Home ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΑ Αντί να φιλονικούμε, πρέπει μόνο να προσευχόμαστε στον Θεό και στην Παναγία...

Αντί να φιλονικούμε, πρέπει μόνο να προσευχόμαστε στον Θεό και στην Παναγία – Αγίου Σιλουανού του Αθωνίτου

1286
Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Κορυδαλλού
Ο Άγιος Σιλουανός με το πνευματικό του τέκνο Γέροντα Σωφρόνιο του Έσσεξ

Οι καλοί Γέροντες είναι ταπεινοί και μοιάζουν στον χαρακτήρα με τον Χριστό. Με τη ζωή τους δίνουν ζωντανό παράδειγμα. Απέκτησαν την ειρήνη και, σαν το ξύλο της ζωής του παραδείσου, τρέφουν πολλούς με τους καρπούς τους, δηλαδή με τους καρπούς της αγίας ειρήνης τους.

Το δένδρο της ζωής στη μέση του παραδείσου είναι ο Χριστός. Αυτό τώρα έγινε προσιτό σε όλους και όλος ο κόσμος μπορεί να τρέφεται από αυτό και να ποτίζεται από το Άγιο Πνεύμα.

Αν δεν βρίσκεις καλό οδηγό, τότε πρέπει να παραδίνεσαι στο θέλημα του Θεού με ταπείνωση, και ο Κύριος με τη χάρη Του θα σου δώσει σοφία, γιατί ο Κύριος μας αγαπά τόσο πολύ, που είναι αδύνατον να το εκφράσουμε. Αδυνατεί να το συλλάβει ο ανθρώπινος νους. Μόνο εν Πνεύματι Αγίω γνωρίζεται η αγάπη του Θεού, με την πίστη. Με το νου όμως δεν γνωρίζεται.

Μερικοί φιλονικούν για την πίστη και δεν υπάρχουν τέλος στις φιλονικίες αυτές, ενώ, αντί να φιλονικούμε, πρέπει μόνο να προσευχόμαστε στον Θεό και στην Παναγία, και ο Κύριος θα δώσει χωρίς φιλονικίες το φωτισμό, και μάλιστα γρήγορα.

Πολλοί μελέτησαν όλες τις θρησκείες, αλλά δεν γνώρισαν την αληθινή πίστη, όπως πρέπει. Όποιος, όμως, παρακαλεί με ταπείνωση τον Θεό να τον φωτίσει, σε αυτόν ο Κύριος θα δώσει να γνωρίσει πόσο πολύ αγαπά τον άνθρωπο.

Οι υπεροπτικοί άνθρωποι συνεχώς ελπίζουν να τα μάθουν όλα με το νου τους, αλλά ο Θεός τους έθεσε όρια.

Εμείς, όμως, γνωρίζουμε τον Κύριο. Μας εμφανίσθηκε Αυτό ο Ίδιος εν Πνεύματι Αγίω και η ψυχή μας Τον γνωρίζει και χαίρεται και αγάλλεται και βρίσκει ανάπαυση, και σε αυτό συνίσταται η αγία ζωή μας.

Άγιος Σιλουανός, ο Αθωνίτης, Αρχιμανδρίτου Σωφρόνιου Σαχάρωφ, Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Έσσεξ Αγγλίας, 2009, σελ. 356-357