Home ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΑ Από μια μικρή προσβολή αρχίζουν και μπαίνουν πολλοί λογισμοί – Γέροντος Αιμιλιανού...

Από μια μικρή προσβολή αρχίζουν και μπαίνουν πολλοί λογισμοί – Γέροντος Αιμιλιανού Σιμωνοπετρίτου

504
Γέροντας Αιμιλιανός Σιμωνοπετρίτης
Γέροντας Αιμιλιανός Σιμωνοπετρίτης

Εκ προσβολής πολλοί λογισμοί· εκ δε τούτων η πονηρά αισθητή πράξις. Ο δε μετά του Ιησού το πρώτον ευθύς σβεννύων, τα έξης διέφυγε· και γνώσιν θείαν γλυκείαν πλουτήσει· δι ης Θεόν ευρήσει τον πανταχού όντα.

Περιληπτικός εδώ στη φράση, δυναμικός όμως στα νοήματα ο άγιος Ησύχιος. Μη νομίσης, λέγει, ότι είναι τυχαίο το ότι σου μπήκε μια σκέψις τώρα. Από μια μικρή προσβολή αρχίζουν και μπαίνουν πολλοί λογισμοί, δηλαδή πολλοί δαίμονες και πολλά ξίφη που θα σου κατασπαράξουν την καρδιά.

Είσαι, παραδείγματι, στον ναό, ψάλλεται ο τρισάγιος ύμνος, και την ώρα εκείνη έρχεται στον νου σου η σκέψις, πρέπει να γράψω στον Γέροντα, και συνεχίζεις: Ναι, να το θυμηθώ, να μην το ξεχάσω. Η απάντησις στην σκέψι σου φανερώνει ότι δέχθηκες την προσβολή, και από την ώρα εκείνη θα γίνης αεροδρόμιο. Δεν θα προλαβαίνουν άλλοι λογισμοί να προσγειώνονται και άλλοι να απογειώνονται, δημιουργώντας τον ανάλογο θόρυβο.

Η απάντησις στην σκέψι σου φανερώνει ότι δέχθηκες την προσβολή, και από την ώρα εκείνη θα γίνης αεροδρόμιο. Δεν θα προλαβαίνουν άλλοι λογισμοί να προσγειώνονται και άλλοι να απογειώνονται, δημιουργώντας τον ανάλογο θόρυβο

Πρόσεξε λοιπόν την προσβολή, και όταν ακόμη σου φαίνεται καλή, χρήσιμη, δίκαιη, διότι γίνεται αφορμή να μπουν πολλοί λογισμοί μέσα σου, οι οποίοι να προκαλούν όλες τις κακές πράξεις. Και ασφαλώς, δεν φταίει κάποιος άλλος όταν δέχωμαι τον λογισμό, αλλά μόνο εγώ. Όταν όμως τον σβήνω αμέσως με την βοήθεια του Ιησού, τότε ξεφεύγω όλες τις κακές συνέπειες, τις οποίες θεωρεί φυσικές όποιος δεν είναι εντάξει. Παράλληλα αποκτώ και μία γλυκεία, θεία γνώσι, η οποία οδηγεί στο να ανακαλύπτω τον πανταχού παρόντα Θεόν. Και εδώ και εκεί και παντού, και μέσα στην καρδιά μου, και μέσα στον νου μου, και μέσα σε αυτό που κάνω τώρα, ανακαλύπτω τον Θεόν. Αντιθέτως, όταν δέχωμαι τους λογισμούς, δεν νοιώθω πουθενά τον Θεόν. Ζω σαν να μην τον έχω.

Απόσπασμα από το βιβλίο: «Λόγος περί νήψεως – ερμηνεία στον άγιο Ησύχιο» – Αρχ. Αιμιλιανού Σιμωνοπετρίτου, Ίνδικτος, Γ’ έκδοση, 2007, σελ. 312-313