Home ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΑ Υπομονή στους πειρασμούς – Από το Γεροντικό

Υπομονή στους πειρασμούς – Από το Γεροντικό

583
Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Κορυδαλλού

Οι πατέρες έλεγαν: «Αν σου συμβεί πειρασμός στον τόπο που κατοικείς, μην αφήσεις τον τόπο σου όσο κρατά ο πειρασμός· διαφορετικά, όπου και να πας, θα βρεις μπροστά σου αυτό που θέλεις να ξεφύγεις. Αλλά κάνει υπομονή ώσπου να περάσει ο πειρασμός, ώστε να φύγεις χωρίς να σκανδαλίσεις· και σε καιρό ειρήνης, ώστε ο χωρισμός σου να μη στενοχωρήσει αυτούς που ζουν στον τόπο».

Ένας γέροντας είπε: «Όπως το δέντρο που συνεχώς μεταφυτεύεται δεν μπορεί να καρποφορήσει, έτσι και ο μοναχός που πηγαίνει από τον έναν τόπο στον άλλο δεν μπορεί να κατορθώσει αρετή».

Κάποιος αδελφός που καθόταν σε κοινόβιο και τον ενοχλούσαν οι λογισμοί να πάει αλλού, το είπε στον ηγούμενο. Και εκείνος του αποκρίθηκε: «Πήγαινε, κάθισε στο κελλί σου και δώσε το σώμα σου ενέχυρο στον τοίχο του κελλιού σου. Και μη βγεις από εκεί σωματικά· τον λογισμό σου άφησέ τον να σκέφτεται ότι θέλει».

Ένας γέροντας είπε: «Το κελλί του μοναχού είναι το καμίνι της Βαβυλώνας, όπου οι τρεις Παίδες βρήκαν τον Υιό του Θεού (Δαν. 3, 24-25), όπως επίσης και το φωτεινό σύννεφο, από το οποίο μίλησε ο Θεός στον Μωυσή (Πρβ. Εξ. 33, 9).

Κάποιος αδελφός είχε εννιά χρόνια που τον πολεμούσαν οι λογισμοί να φύγει από το κοινόβιο, και κάθε μέρα ετοίμαζε τη μηλωτή του για να φύγει. Όταν βράδιαζε, έλεγε μέσα του: «Αύριο φεύγω από εδώ», και το πρωί έλεγε στον λογισμό του: «Ας προσπαθήσουμε να κάνουμε και σήμερα υπομονή για τον Κύριο». Όταν συμπλήρωσε εννιά χρόνια κάνοντας έτσι, ο Θεός έδιωξε από αυτόν κάθε πειρασμό.

Ευεργετινός – Υπόθεση Μ’ (40) – Δεν πρέπει κανείς να αλλάζει εύκολα τόπο ή να φύγει από το μοναστήρι όπου υποσχέθηκε στον Θεό να τελειώσει τη ζωή του. Οι πατέρες δεν απομακρύνονταν εύκολα ούτε από το κελλί τους, μέσα στο οποίο και βρήκαν πολύ μεγάλη ωφέλεια, Περιβόλι της Παναγίας, 2001, σελ. 393-394