Home ΠΟΛΥΜΕΣΑ ΗΧΗΤΙΚΑ Τα Άγια Λείψανα – Συνέντευξη με τον Γέροντα Ιάκωβο Τσαλίκη (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Τα Άγια Λείψανα – Συνέντευξη με τον Γέροντα Ιάκωβο Τσαλίκη (ΗΧΗΤΙΚΟ)

1828
Γέροντας Ιάκωβος Τσαλίκης
Γέροντας Ιάκωβος Τσαλίκης

Ποιος είναι ο σκοπός της ύπαρξης των Αγίων Λειψάνων στην Ορθοδοξία μας και πως μπορούμε να σταθούμε και να αξιοποιήσουμε την ιαματική τους Χάρη και ευλογία. Συνέντευξη με τον μακαριστό Γέροντα π. Ιάκωβο Τσαλίκη, της Ιεράς Μονής Οσίου Δαυίδ Ευβοίας.

π. Ιάκωβος: Μια μέρα θ’ αναστηθούν π. Κωνσταντίνε μου, κατά τη βουλή και την εντολή τού Θεού πού μάς είπε και ο Χριστός μας «και πάντες αναστήσονται». Και ότι οστέα γυμνά εκβλύζουν ιάματα, αλλά μέσα σ’ αυτά τα λείψανα, τα ιερά, κατοικούσε ή κατοικεί ψυχή αθάνατος κι όσο και να φθαρούν μέσα στο χώμα και μέσα στη γή κάποτε Μια μέρα θα λάβουν ζωή αυτά τα λείψανα και τα οστά αυτά, πάτερ Κωνσταντίνε, και θα αναστηθούν και θα παρουσιαστούν πάλι στον Δεσπότη Χριστό όπως, με συγχωρείτε, ήμασταν και πρώτα αλλά και με το σώμα, κι ότι θα λάβουν ζωή τα λείψανα αυτά.

π.Κ.Σ.: Πάτερ Ιάκωβε, έχετε εκεί τα λείψανα τού οσίου Δαυίδ. Μήπως μπορείτε να μάς πείτε μερικά πράγματα για την ενέργεια πού κάνουν τα λείψανα αυτά.

π. Ιάκωβος: Πατέρα Κωνσταντίνε, τα άγια λείψανα τού οσίου Δαυίδ τα βλέπετε γυμνά οστέα. Αναβλύζουν ιάματα και δίδουν θεραπεία και θεραπεύουν κάθε κακή αρρώστια, όπως τόσα και τόσα πράγματα πού βλέπουμε στις μέρες μας, αυτά πού σάς έλεγα προηγουμένως στον όσιο και στον άγιο Δαυίδ αλλά και στον άγιο Ιωάννη τον Ρώσο.

Πάτερ Κωνσταντίνε μου, εδώ ο άγιος Δαυίδ, τα λείψανα του, έχουν θαυματουργική δύναμη, διότι μέσα σ’ αυτά κατοικούσε η αθάνατος ψυχή και κατοικούσε πάτερ μου, κατοικεί, και το Άγιο Πνεύμα. Λοιπόν, κάνουν πολλά θαύματα όταν σταυρώσουμε έναν άνθρωπο με την αγία του κάρα. Θεραπεύει από καρδιά, πού έρχονται στο μοναστήρι πολλοί άνθρωποι πονεμένοι, από καρκίνο, από διάφορες κακές αρρώστιες και δύσκολες, και θεραπεύει πάτερ μου κάθε κακή ασθένεια.

Και βλέπουμε ότι μέσα σ’ αυτά τα οστά, τα άγια λείψανα, κατοικεί πάτερ μου, η χάρις τού Θεού και το Άγιο Πνεύμα, πάτερα Κωνσταντίνε. Και είναι πολύ θαυματουργός ο Άγιος και κάνουν πάντα τα θαύματα τους οι Άγιοι όταν κι εμείς έχουμε πίστιν Θεού. Πώς λέγει ο Χριστός μας «έχετε πίστιν Θεού, αιτείτε και δοθήσεται». Είναι, πάτερ μου, ζωντανή η χάρις των Αγίων και τα ιερά λείψανα έχουν θαυματουργική δύναμη και δίνουν, πάτερ μου, ιάσεις και δίνουν, πάτερ μου, αγιασμό και στο σώμα και στην ψυχή τού ανθρώπου.

π.Κ.Σ.: Πάτερ Ιάκωβε ευχαριστώ πάρα πολύ γι’ αυτά πού μάς είπατε για τα άγια λείψανα και δεν ξέρω αν είχατε κάτι άλλο να μού πείτε για τούς ακροατές μας. Πώς μπορούν να αισθανθούν μπροστά στα λείψανα και πώς μπορούν να αξιοποιήσουν την ιαματική τους χάρη και την ευλογία.

π. Ιάκωβος: Πατέρα Κωνσταντίνε, τα άγια λείψανα έχουν χάρη από τον Θεό. Ας πούμε, βλέπετε ήταν κι αυτοί άνθρωποι στη γη αλλά… καθώς και τού αγίου Ιωάννου τού Ρώσου, όπως ο θείος Ιωάννης ο Ρώσσος προ ολίγων ημερών είχε πει ότι «νομίζουν πώς κοιμάμαι μέσα στη λάρνακα, πεθαμένος και κοιμάμαι ή είμαι νεκρός. Εγώ όμως είμαι ζωντανός», με συγχωρείτε, «κι ότι αυτοί νομίζουν πώς βλέπουν και κοιμάμαι και δεν υπολογίζουν οι Χριστιανοί. Αλλά άκουσε πάτερ μου να σού πω», λέει, «πολλή αμαρτία στον κόσμο, πολλή ασέβεια και πολλή απιστία». Γι’ αυτό είχε πει, πατέρα Κωνσταντίνε μου, ο άγιος Ιωάννης ο Ρώσσος, δεν τα λέω εγώ γιατί είμαι… με συγχωρείτε βλέπω φαντασίες, αλλά πάτερ μου, είπε ο θείος Ιωάννης ο Ρώσσος, ότι πρέπει να γίνει πόλεμος, διότι πάτερ μου, πολλή αμαρτία στον κόσμο.

Βλέπετε, πατέρα Κωνσταντίνε μου ότι είχε κηρυχθεί ο πόλεμος, οι πλημμύρες, οι καταστροφές, τόσα και τόσα κακά πού έγιναν εδώ στην Εύβοια. Αλλά η χάρις του είναι πολύ μεγάλη. «Νομίζουν οι χριστιανοί ότι εγώ κοιμάμαι στη λάρνακα. Εγώ τούς πάντας βλέπω και είναι μέσα το σώμα μου, αλλά εγώ πολλές φορές εξέρχομαι». Ήταν, πατέρα Κωνσταντίνε μου, έξω από τη λάρνακά του ο άγιος και λέει αυτοί δεν με βλέπουν, εγώ τούς βλέπω και τούς ακούω τί λένε. Και πάλι, πατέρα Κωνσταντίνε μου, εισήλθε μέσα στη λάρνακά του και ξάπλωσε σαν ένας άνθρωπος. Διότι έχουν, πάτερ μου, ζωήν αιώνιον αυτά τα λείψανα των αγίων μας. Και σ’ αυτά τα κόκαλα μέσα τα πεθαμένα, πού λέμε εμείς πεθαμένα, πατέρα Κωνσταντίνε, υπάρχει η ζωή η αθάνατος, και το Πνεύμα, πάτερ μου, και η ψυχή η αθάνατος.

π.Κ.Σ.: Πάτερ Ιάκωβε Χριστός ανέστη κι ευχαριστούμε πάρα πολύ για όλα.

π. Ιάκωβος: Πατέρα Κωνσταντίνε μου να μάς έρθεις να σε δούμε.

π.Κ.Σ.: Να εύχεστε να έρθουμε σύντομα.

π. Ιάκωβος: Ευχαριστούμε πολύ πατέρα Κωνσταντίνε, πάντως, πατέρα Κωνσταντίνε μου, τα ιερά λείψανα έχουν την ιαματική χάρη, ότι οστέα γυμνά εκβλύζουν ιάματα και θεραπεύουν κάθε κακή αρρώστια και κάθε πονεμένο άνθρωπο. Διότι βλέπουμε, πατέρα Κωνσταντίνε μου, προ ολίγου, …τώρα μπορεί να σε κουράζω…

π.Κ.Σ.: Όχι, θέλω ν’ ακούσω πολλά από σάς…

π. Ιάκωβος: Προ ολίγου ήταν ένας νέος από την πατρίδα τού αγίου, τη Λοκρίδα, κι αυτός ο νέος περίμενε τέσσερις ημέρες στη μονή και μού λέγει, πάτερ, μού λέγει, πόσο καλό κάνει η Εκκλησία. Εγώ πήγαινα, λέει, εικοσιπέντε χρόνια στην Εκκλησία έμενα λιγάκι κι έφευγα. Εδώ, πάτερ μου, κάθισα τρείς ημέρες στο μοναστήρι σας και, πάτερ μου, καθόμαστε σ’ όλη τη Λειτουργία, αλλά τί ωραία γράμματα πάτερ μου, λέει. Θα κατοικήσει, λέει, μέσα στο σώμα μου, ο Θεός και ο άγιος Δαυίδ. Και είδαμε τη μεταμέλεια τού ανθρώπου αυτού, τού νεαρού, πατέρα Κωνσταντίνε μου, είδαμε τη μετάνοιά του, κι αμέσως βλέπετε, έπεσε ο σπόρος εις αγαθήν γήν και ο καλός ο λόγος. Και χαιρόμεθα πατέρα Κωνσταντίνε μου, διότι έρχονται πονεμένες ψυχές και άνθρωποι με αμαρτίες και με σφάλματα και γίνονται από παλαιοί άνθρωποι νέοι άνθρωποι.

Και ευχαριστώ πάρα πολύ την αγάπη σας, πού μ’ ακούσατε πατέρα Κωνσταντίνε μου…

π.Κ.Σ.: Βεβαίως, βεβαίως, μάλιστα…

π. Ιάκωβος: Ευχαριστούμε πολύ και με το καλό, εύχομαι καλή δύναμη. Με το καλό να μάς έλθετε στην αγία Μονή, με το καλό πάντοτε να εξυπηρετείτε το ποίμνιό σας εκεί και να διδάσκετε τον λόγον της αληθείας…