Home ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΑ Η συναναστροφή με τους ενάρετους – Από το Γεροντικό

Η συναναστροφή με τους ενάρετους – Από το Γεροντικό

455
Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Κορυδαλλού

Είπε κάποιος γέροντας: «Όποιος μπαίνει στο αρωματοπωλείο, ακόμη και αν δεν αγοράσει τίποτε, παίρνει πάντως κάποια ευωδία. Έτσι και εκείνος που πηγαίνει στους πατέρες· αν θελήσει να εργαστεί, του δείχνουν τον δρόμο της ταπείνωσης, και αυτή τον προφυλάγει σαν τείχος κατά τις επιδρομές των δαιμόνων».

Ένας αδελφός πήγε μαζί με κοσμικούς στον αββά Φήλικα και τον παρακάλεσε να τους πει κάποιον λόγο, ο γέροντας όμως δεν μιλούσε. Αφού τον παρακάλεσε πολύ, τους είπε ο γέροντας: «Λόγο θέλετε να ακούσετε;» «Ναι, αββά», του απάντησαν. Και ο γέροντας είπε: «Τώρα δεν υπάρχει λόγος. Όταν οι αδελφοί ρωτούσαν τους γέροντες και έκαναν όσα αυτοί τους έλεγαν, ο Θεός έδινε λόγο, για να ωφελούνται όσοι ρωτούσαν. Τώρα όμως, επειδή ρωτούν, αλλά δεν κάνουν αυτά που ακούν, ο Θεός πήρε τη χάρη από τους γέροντες και δεν βρίσκουν τι να πουν, γιατί κανείς δεν τα εφαρμόζει». Ακούγοντάς τα αυτά, στέναξαν και είπαν: «Προσευχήσου για εμάς, αββά».

Μην απορρίπτεις τη νουθεσία αγίων ανθρώπων, ακόμη και αν έχεις γνώση· γιατί και αυτό είναι καρπός γνώσεως.

Μη ζητήσεις να πάρεις γνώμη από κάποιον που δεν είναι στον ίδιον δρόμο μ’ εσένα, ακόμη και αν είναι πολύ σοφός. Είναι καλύτερο να εμπιστευτείς τα θέματά σου σε έναν αμόρφωτο που έχει πείρα των πραγμάτων, παρά σε έναν φιλόσοφο που μιλά μετά από λογικούς συλλογισμούς, χωρίς όμως την πείρα των πραγμάτων. Και πείρα είναι όχι το να πάει κανείς και να παρατηρήσει κάποιες πλευρές των πραγμάτων, χωρίς να έχει ακόμη αποκτήσει γνώση από την προσωπική του εργασία, αλλά το να αισθανθεί έμπρακτα την ωφέλεια και τη ζημία από αυτά με το να πολυκαιρίσει σε αυτά. Γιατί συχνά ένα πράγμα φαίνεται να είναι επιζήμιο, μέσα του όμως κρύβει μεγάλη ωφέλεια. Το ίδιο συμβαίνει και αντίστροφα· άλλοτε φαίνεται κάτι γεμάτο ωφέλεια, και μέσα είναι όλο ζημιά. Γι’ αυτό και πολλοί άνθρωποι ζημιώθηκαν όχι λίγο από πράγματα που φαίνονταν να έχουν κέρδος.

Εκείνον λοιπόν να κάνεις σύμβουλό σου, ο οποίος έχει μάθει από την πείρα τη φύση και τη σημασία των πραγμάτων και ξέρει να τα διακρίνει με σιγουριά.

Όποιος χειρίστηκε σωστά την ελευθερία πρώτα στον εαυτό του, είναι έπειτα άξιος εμπιστοσύνης ότι θα τη διδάξει στους άλλους με αληθινή γνώση.

Ευεργετινός – Υπόθεση ΙΗ’ (18) – Όποιος θέλει να σωθεί, πρέπει να επιδιώκει τη συναναστροφή με τους ενάρετους, γιατί είναι πολύ ωφέλιμη, και να τους ρωτά με έντονη επιθυμία και φλογερό πόθο, για να μαθαίνει από αυτούς όσα συντελούν στη σωτηρία, Περιβόλι της Παναγίας, 2001, σελ. 157-158