Home ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΑ Περί απαρρησίαστου – Από το Γεροντικό

Περί απαρρησίαστου – Από το Γεροντικό

492
Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Κορυδαλλού

Είπε ο Αββάς Αγάθων: «Αν κάποιος μου είναι πάρα πολύ αγαπητός, αλλά καταλάβω ότι με παρασύρει σε ελάττωμα, τον ξεκόβω από εμένα».

Είπε ένας γέροντας: «Πρέπει να φεύγουμε μακριά από όλους όσοι κάνουν τα αντίθετα στον νόμο του Θεού, ακόμη και αν είναι φίλοι, ή συγγενείς, ακόμη και αν έχουν το ιερατικό ή το βασιλικό αξίωμα. Γιατί η απομάκρυνση από αυτούς που παραβαίνουν τον θεϊκό νόμο χαρίζει σ’ εμάς τη φιλία του Θεού και την παρρησία».

Ο ίδιος ο γέροντας είπε: «Δεν μας συμφέρει να συναναστρεφόμαστε με τους παραβάτες του νόμου του Θεού, ούτε στην εκκλησία, ούτε στην αγορά, ούτε σε συμβούλιο, ούτε σε κάτι άλλο, αλλά πρέπει να απέχουμε εντελώς από τη σχέση μαζί τους. Γιατί κάθε παραβάτης του θεϊκού νόμου είναι άξιος αποστροφής και τον περιμένει τιμωρία αιώνια».

Κάποιος γέροντας είπε: «Μην κατοικήσεις σε τόπο όπου βλέπεις ότι κάποιοι έχουν ζηλοφθονία εναντίον σου. Αν όμως το κάνεις, δεν θα έχεις προκοπή».

Ένας αδελφός ρώτησε κάποιον γέροντα: «Αν κάποιος αδελφός γίνει αίτιος να σκανδαλιστώ, θέλεις να του βάλω μετάνοια;» Και ο γέροντας αποκρίθηκε: «Βάλε μετάνοια, αλλά ξέκοψε τον εαυτό σου από εκείνον. Γιατί έχουμε τον αββά Αρσενιο που είπε· “Με όλους να έχεις αγάπη και από όλους να απέχεις”.

Ευεργετινός – Υπόθεση ΚΓ’ (23) – Πρέπει να απομακρυνόμαστε από όλους όσους μας βλάπτουν, ακόμη και αν μας είναι αγαπητοί ή πολύ απαραίτητοι, Περιβόλι της Παναγίας, 2001, σελ. 217-218