Home ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΑ Η προσκύνηση των ποιμένων

Η προσκύνηση των ποιμένων

1132

Στις αναλύσεις αυτές προσπαθούμε να δούμε τα χριστολογικά σημεία των Δεσποτικών εορτών. Ωστόσο, όμως, μπορούμε να δούμε και μερικά άλλα γεγονότα που συνδέονται με την αλήθεια ότι ο Χριστός είναι ο Σωτήρας του κόσμου και ότι η βίωση αυτού του γεγονότος προϋποθέτει μια συγκεκριμένη πνευματική κατάσταση του ανθρώπου.

Εκτός από την Παναγία και τον Ιωσήφ οι πρώτοι που προσκύνησαν το θείο Βρέφος ήταν οι Ποιμένες. Άγγελος Κυρίου ανακοίνωσε σε αυτούς ότι γεννήθηκε ο Σωτήρας του κόσμου. Αυτό δεν ήταν τυχαίο γεγονός, ούτε σήμαινε ότι οι συγκεκριμένοι Ποιμένες αξιώθηκαν αυτής της αποκαλύψεως επειδή ήταν πλησιέστερα στο Σπήλαιο.

ο Χριστός διάλεξε τους πιο απλούς στην καρδιά και χωρητικωτέρους για να δεχθούν την αποκάλυψη αυτή, και όχι τους πονηρούς Γραμματείς και Φαρισαίους

Κατά του Πατέρες αυτό έγινε για πολλά αίτια. Πρώτον, για την καθαρότητα των Ποιμένων λόγω της αναχωρήσεως και ησυχίας. Δεύτερον, γιατί οι Ποιμένες ήταν μιμητές και ακόλουθοι της πολιτείας και των αρετών των Πατριαρχών της Παλαιάς Διαθήκης. Δηλαδή, οι Ποιμένες δεν ήταν τυχαίες προσωπικότητες. Τρίτον, για να δηλωθή ότι ο Χριστός θα είναι ο πραγματικός Ποιμήν του Ισραηλιτικού και Εθνικού λαού. Τέταρτον, για να φανή καθαρά ότι ο Χριστός διάλεξε τους πιο απλούς στην καρδιά και χωρητικωτέρους για να δεχθούν την αποκάλυψη αυτή, και όχι τους πονηρούς Γραμματείς και Φαρισαίους. Αυτά όλα δείχνουν τον τρόπο που μπορεί κανείς να χρησιμοποιήση για να βιώση το μυστήριο της αποκαλύψεως.

Απόσπασμα από το βιβλίο: Οι Δεσποτικές Εορτές, Εισοδικό στο Δωδεκάορτο και στην Ορθόδοξη Χριστολογία, Μητροπολίτου Ναυπάκτου και αγ. Βλασίου Ιεροθέου, Ιερά Μονή Γενεθλίου της Θεοτόκου (Πελαγίας), 2008, σελ. 41-42