Home ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ Ο Άγιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης ως παιδαγωγός των γονέων (ΦΩΤΟ)

Ο Άγιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης ως παιδαγωγός των γονέων (ΦΩΤΟ)

1862

Ο Μητροπολιτικός Ναός Αγίου Γεωργίου Κορυδαλλού σε συνεργασία με την Ενωμένη Ρωμηοσύνη διοργάνωσαν εκδήλωση στον χώρο του Ιερού Ναού, την Κυριακή, 14 Ιανουαρίου 2018. Καλεσμένος και ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο κος Κωνσταντίνος Γανωτής, Φιλόλογος-Συγγραφέας, με θέμα: «Ο Άγιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης ως παιδαγωγός των γονέων». Την ομιλία προλόγισε ο προϊστάμενος του Ιερού Ναού π. Γρηγόριος Μπατιστάτος και χαιρέτισε μέλος της Ε.Ρω.

Ο κος Γανωτής ξεκίνησε τον λόγο του με αναφορά στην αρετή, την οποία ο όσιος Πορφύριος θεωρούσε την βάση όλων των πραγμάτων. Όλα, λοιπόν, ξεκινάνε από την ταπείνωση. Η ταπείνωση βασίζεται στην σκέψη που πρέπει άπαντες να κάνουμε ότι προσωπικά δεν διαθέτουμε καμία απολύτως δύναμη. Και οι γονείς πρέπει να ξεκινάνε απ’ την αρετή της ταπείνωσης. Είναι λάθος να προσπαθούν οι γονείς να επιβληθούν στα παιδιά τους. Η προσπάθεια επιβολής πάνω στα παιδιά αποτυγχάνει, υπό την έννοια ότι δεν προάγει την πνευματική ωφέλεια της ψυχής τους. Επίσης, να μη βαρυγγωμούμε με τα παιδιά μας, είναι αμαρτία αυτό. Αντί να τα μαλώνουμε, να τα συμβουλεύουμε για τον Χριστό.

Εάν θέλουμε να ωφελήσουμε πραγματικά τα παιδιά μας πρέπει να αγαπήσουμε τον Χριστό πρώτα εμείς. Η ηθική, το περί δικαίου αίσθημα η οτιδήποτε άλλο προσπαθούμε να μάθουμε στα παιδιά, δεν αρκεί. Αν, όμως, αγαπήσουμε πραγματικά τον Χριστό και τον βάλλουμε στη ζωή μας, σιγά σιγά θα φύγουν τα πάθη και θα ωφεληθούν τα παιδιά μας, χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια ή πολλές προτροπές ή τάσεις επιβολής. Η μόνη οδηγία που έχουμε να δώσουμε στα παιδιά μας είναι ο έρωτας-αγάπη για τον Χριστό. Πως θα βάλλουμε τον Χριστό στη ζωή μας; Δια του μυστηρίου της Θείας Κοινωνίας. Προϋπόθεση εδώ είναι η μετάνοια και η εξομολόγηση.

Η προσευχή που κάνουμε είναι «λίγη»! Την προσευχή που κάνουμε, να την κάνουμε κρυφά απ’ τα παιδιά μας. Να μην μας βλέπουν, όταν προσευχόμαστε. Να λέμε στον Χριστό: «Κύριε, βοήθησέ μας καταλάβουμε τι εστί ταπείνωση με τους παλμούς της καρδιάς του οσίου Πορφυρίου»! Μέσα από τέτοια προσευχή θα ωφελήσουμε όχι μόνο τα παιδιά μας, αλλά τον κόσμο ολόκληρο. Αυτή η Παιδαγωγική του οσίου Πορφυρίου, θα μας κάνει όλους να αγιάσουμε!

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης μοιράστηκε δωρεάν σε όλους τους παρισταμένους το βιβλίο  «Μέγας Αλέξανδρος», παραγωγή της Ενωμένης Ρωμηοσύνης.

Τέλος, οι ιερείς του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Γεωργίου Κορυδαλλού και το εκκλησιαστικό συμβούλιο, επιθυμούν να ευχαριστήσουν τον κο Κωνσταντίνο Γανωτή, για την εξαιρετικότητα ομιλία του, καθώς και την Ε.Ρω για την σημαντική βοήθεια στην οργάνωση της εκδήλωσης.

Φωτογραφίες από την εκδήλωση στην ενορίας μας (14 Ιανουαρίου 2018). Πατήστε στις φωτογραφίες για μεγέθυνση.