Home ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΑ Πίστη και εμπιστοσύνη στον Θεό και στην Πρόνοιά Του

Πίστη και εμπιστοσύνη στον Θεό και στην Πρόνοιά Του

1924

Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου ΚορυδαλλούΌταν απαρνήσαι τον Θεό, την Εκκλησία και τα Μυστήριά της, αρνείσαι αυτή καθ’ εαυτή την ευτυχία στη ζωή σου! Στα βάσανα και στις θλίψεις της ζωής, που έτσι κι αλλιώς θα έλθουν, αισθάνεσαι αβοήθητος και πολλές φορές ότι συντρίβεσαι κάτω από το βάρος τους. Αν όμως είχες πίστι και εμπιστοσύνη στον Θεό και στην Πρόνοιά Του, θα γευόσουν την Κυρήνειο Χάρι Του που θα ελάφρυνε τους πειρασμούς. Τότε, γεμάτος ελπίδα και με την προοπτική της σωτηρίας της ψυχής σου, θα είχες τη δύναμι να ξεπεράσης κάθε δυσκολία.

Δυστυχώς, οι περισσότεροι χριστιανοί δεν έχουν ανοιχτή την πόρτα της ψυχής τους στον Χριστό. Ο Κύριος στέκεται διακριτικά και με αγάπη και ευγένεια την κτυπά. «Ιδού έστηκα επί την θύραν και κρούω» (Αποκ. 3, 20). Δεν παραβιάζει τη θέλησί σου, δεν καταργεί την ελευθερία σου. Περιμένει να Του ανοίξης, για να μπη μέσα στην καρδιά σου και κει να δειπνήσης μαζί Του· να σου αποκαλύψη τις ουράνιες δωρεές που σου ετοιμάζει· να σε μυήση στο μυστήριος της σωτηρίας σου.

Αλλά κι εσύ, να είσαι ειλικρινής και αληθινός απέναντί Του! Και τότε θ’ ανοίξουν τα μάτια της ψυχής σου και θα τα δης πλέον όλα καθαρά: και τα προβλήματα και τα βάσανα και τις δυσκολίες της ζωής. Πόσο καθαρά; Τόσο, ώστε να τα εννοήσης ως εργαλεία που αποσκοπούν στην κάθαρσι της ψυχής σου από τα πάθη και τις αδυναμίες.

Θα φρίξης με την ψευτιά και την υποκρισία, που καλλιεργούσες μέχρι τώρα, και με τον φοβερό εγωισμό και την υπερηφάνεια, που τόσα χρόνια κυβερνούσαν τη ζωή σου με τις ποικίλες εκδηλώσεις τους: θυμό, οργή, σκληροκαρδία, πείσμα, ζήλεια, φθόνο, κακία, πονηρία, μνησικακία, εκδικητικότητα, φιλοσαρκία και φιληδονία.

Δεν παραβιάζει τη θέλησί σου, δεν καταργεί την ελευθερία σου. Περιμένει να Του ανοίξης, για να μπη μέσα στην καρδιά σου και κει να δειπνήσης μαζί Του· να σου αποκαλύψη τις ουράνιες δωρεές που σου ετοιμάζει· να σε μυήση στο μυστήριος της σωτηρίας σου.

Εφ’ όσον, λοιπόν, δέχθηκες ν’ ανοίξης διάπλατα την πόρτα της ψυχής σου, θα φύγουν τα εμπόδια, θα ξεπεραστούν οι δυσκολίες, θα διαλυθούν τα σκοτάδια που δημιουργούσαν οι δαίμονες με τις κακίες τους. Και με τον πλούσιο φωτισμό που παρέχει ο Χριστός, θ’ αρχίσης αργά αλλά σταθερά να μετανοής κάθε μέρα αληθινά, να πιστεύης σωστά και να αποδεικνύης την πίστι σου με έργα μετανοίας. Συγχρόνως, θα καλλιεργήται η αληθινή αγάπη προς τον Θεό και προς τον πλησίον, χωρίς εξαιρέσεις, προτιμήσεις ή επιλογές· αγάπη προς όλους, ακόμη και προς τους εχθρούς.

Αλλά προσοχή! Μην υποτιμήσης τον αιώνιο εχθρό της ψυχής σου! Ο διάβολος θα σε κυνηγήση μέσα από την πλήξι, την ανία και τις κακές συνήθειες, για να σε τυλίξη στα θανάσιμα δίκτυα της ακηδίας. Ή θα σε αφήση για αρκετό καιρό ν’ απολαμβάνης τις δωρεές του Θεού, μέχρις ότου σε πείση ότι σου αξίζουν· ότι σε βραβεύει ο Θεός για τις αρετές σου· ότι είσαι πλέον ΚΑΤΙ! Αν καταφέρη και σε κάνη να το πιστέψης, τότε θα σε ρίξη όχι μόνο στην κρυφή οίηση, αλλά ίσως και σε πάθη ατιμίας.

Η προειδοποίησις, όμως, του λόγου του Θεού είναι σαφής: «Μη πλανάσθε· ούτε πόρνοι ούτε ειδωλολάτραι ούτε μοιχοί ούτε μαλακοί ούτε αρσενοκοίται…βασιλείαν Θεού ου κληρονομήσουσι» (Α’ Κορ. 6, 9-10). Υπάρχουν και άλλα χωρία της Καινής Διαθήκης, και ειδικά στην Αποκάλυψι, όπου γίνεται σαφής αναφορά για το ότι θα αποκλεισθούν από τη Βασιλεία του Θεού όλοι εκείνοι που έχουν σχέσι με θανάσιμες αμαρτίες, όπως π.χ. σαρκικές.

Προσοχή, λοιπόν, και προσευχή! Καμμιά εμπιστοσύνη στον εαυτό σου, και απόλυτη πίστι μόνο στον Θεό και στο έργο της θείας Οικονομίας.

Απόσπασμα από το βιβλίο: «Ημέρα τη ημέρα ερεύγεται ρήμα, και νύξ νυκτί αναγγελεί γνώσιν», πρωτοπρεσβύτερου Στεφάνου Κ. Αναγνωστόπουλου, Πειραιάς 2017, σελ. 178-181