Home ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΑ Πρόσθες ημίν πίστιν

Πρόσθες ημίν πίστιν

655

Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου ΚορυδαλλούΣτο ευγγελικό ανάγνωσμα της Δ’ Κυριακής των Νηστειών βλέπουμε την ολιγοπιστία του πατέρα εκείνου, ο οποίος κυριολεκτικά υπέφερε από τη δραματική κατάστασι της υγείας του παιδιού του. Γι’ αυτό και η κραυγή του ήταν μεγάλη: «Πίστευω, κύριε· βοήθει μου τη απιστία» (Μαρκ. 9, 24).

Η πίστις είναι το βασικότερο πράγμα στη ζωή μας! Ποια, όμως, πίστις; Η αληθινή πίστις, προς τη Θεανθρωπότητα του Ιησού Χριστού, του Σωτήρος του κόσμου, που είναι τέλειος άνθρωπος και τέλειος Θεός, ο Οποίος «εγεννήθη εκ Παρθένου Μαρίας και Πνεύματος Αγίου». Έζησε επί γης, όπως περιγράφεται στα τέσσερα Ευαγγέλια που μας παρουσιάζουν τα θεία γεγονότα της Γεννήσεως, της Περιτομής, της Υπαπαντής και όλης της επίγειας βιοτής Του. Μάλιστα δε, Τον βλέπουμε 12ετή να κηρύσση στον Ναό του Σολομώντος και εν συνεχεία, στην ηλικία των 30 ετών, να αρχίζη τη δημόσια δράσι Του προς τον λαό, κηρύσσοντας: «Μετανοείται και πιστεύετε εν τω ευαγγελίω» (Μαρκ. 1, 15).

Η πίστις είναι το βασικότερο πράγμα στη ζωή μας! Ποια, όμως, πίστις; Η αληθινή πίστις, προς τη Θεανθρωπότητα του Ιησού Χριστού, του Σωτήρος του κόσμου, που είναι τέλειος άνθρωπος και τέλειος Θεός

Άρα, θεμελιώδης προϋπόθεσις για την είσοδό μας στην Εκκλησία, στην Κιβωτό της σωτηρίας, είναι η πίστις. Γι’ αυτό και θα πρέπει, επειδή η πίστις μας είναι σχετικώς αδύνατη, να τη ζητούμε συνεχώς από τον Πανάγιο Θεό. «Πρόσθες ημίν πίστιν», Κύριε! (Λουκ. 17, 5).

Πίστι! Να πιστεύουμε στον Θεό Πατέρα και στον Υιό Του, τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό, και στο Πνεύμα το Άγιο, τη μία εν Τριάδι Θεότητα. Επίσης, να περιμένουμε και να προσδοκούμε την ανάστασι και τη φοβερά Κρίσι του Αγίου Θεού.

Πιστεύουμε και προσευχόμαστε· πιστεύουμε και ζητούμε τη βοήθεια του Θεού· πιστεύουμε και ζητούμε την ευσπλαχνία Του, τη μακροθυμία Του. «Μακρόθυμος και πολυέλεος (ο Κύριος)· ουκ εις τέλος οργισθήσεται, ουδέ εις τον αιώνα μηνιεί» (Ψαλμ. 102, 8-9).

Αλλά κι εμείς, πιστεύοντας, να μακροθυμούμε προς όλους τους συνανθρώπους μας –«μακροθυμείτε προς πάντας» (Α’ Θεσ. 5, 14) – και να υπομένουμε με αγάπη, δοξάζοντες πάντοτε τον εν Τριάδι Θεό!

Απόσπασμα από το βιβλίο: «Ημέρα τη ημέρα ερεύγεται ρήμα, και νύξ νυκτί αναγγελεί γνώσιν», πρωτοπρεσβύτερου Στεφάνου Κ. Αναγνωστόπουλου, Πειραιάς 2017, σελ. 294-295