Home ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΑ Φυλάγετε με όλες τις δυνάμεις σας την ειρήνη του Θεού – Αγίου...

Φυλάγετε με όλες τις δυνάμεις σας την ειρήνη του Θεού – Αγίου Σιλουανου του Αθωνίτου

1280
Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Κορυδαλλού
Άγιος Σιλουανός, ο Αθωντίτης

Καταλάβατε όλα τα έθνη της γης: Πολύ μας αγαπά ο Κύριος και με έλεος μας καλεί κοντά Του. «Δεύτε προς Με…καγώ αναπαύσω υμάς».

«Θα σας αναπαύσω και στη γη και στον ουρανό, και θα βλέπετε τη δόξα Μου.

»Τώρα δεν αντιλαμβάνεστε την αγάπη Μου για σας, αλλά θα έρθει η ώρα, οπότε το Άγιο Πνεύμα θα σας δώσει να την καταλάβετε.

»Μην αργείτε, ελάτε κοντά Μου, σας περιμένω με πόθο, σαν παιδιά αγαπημένα, και θα σας δώσω την ειρήνη Μου και θα έχετε χαρά και η χαρά σας θα είναι αιώνια».

Αδελφοί μου αγαπημένοι, με δάκρυα γράφω τις γραμμές αυτές.

Όταν η ψυχή γνωρίζει τον Κύριο με το Άγιο Πνεύμα, τότε κάθε λεπτό, ακατάπαυστα, θαυμάζει την ευσπλαχνία του Θεού, το μεγαλείο και τη δύναμη Του. Τότε ο Ίδιος ο Κύριος με τη χάρη Του, όπως η μητέρα το αγαπημένο της παιδί, διδάσκει την ψυχή με ταπεινούς αγαθούς λογισμούς και της δίνει να αισθάνεται την παρουσία και την εγγύτητά Του και έτσι βλέπει με την ταπεινοφροσύνη τον Κύριο χωρίς καμμιά σκέψη.

Ο Κύριος αγαπά τον άνθρωπο και η χάρη Του θα είναι στην Εκκλησία η ίδια ως την ημέρα της φοβερής Κρίσεως, όπως και στο παρελθόν.

Ο Κύριος αγαπά τον άνθρωπο, και μολονότι τον έπλασε από το χώμα, τον κόσμησε με το Άγιο Πνεύμα.

Εν Πνεύματι Αγίω γνωρίζεται ο Κύριος, εν Πνεύματι Αγίω αγαπάται ο Κύριος, και χωρίς Αυτό ο άνθρωπος δεν είναι παρά γη αμαρτωλή.

φυλάγετε με όλες τις δυνάμεις σας την ειρήνη του Θεού, που σας δόθηκε δωρεάν, και αν κάποιος μας κακοποιεί, ας τον αγαπούμε, έστω και με κόπο, και ο Κύριος βλέποντας τον κόπο μας θα βοηθήσει με τη χάρη Του

Ο Κύριος ανατρέφει τα παιδιά Του με τη χάρη του Αγίου Πνεύματος και με τη μετάληψη του τιμίου Αίματος και Σώματός Του και όλοι, όσοι ακολουθούν τον Κύριο, είναι όμοιοι προς τον Κύριο, τον Πατέρα τους, ήδη από τη γη.

Το Άγιο Πνεύμα μας έκανε συγγενείς του Κυρίου, και πρέπει να γνωρίζεις ότι αν αισθάνεσαι μέσα σου την ειρήνη του Θεού και την αγάπη για όλους, τότε η ψυχή σου είναι όμοια με τον Κύριο.

Αυτό διδαχτήκαμε από τη χάρη του Θεού, και η ψυχή γνωρίζει πότε έχει τον πλούτο της χάριτος. Αλλά αισθάνεται εξίσου η ψυχή την απομάκρυνση της χάριτος, όπως και την προσέγγιση του εχθρού.

Δεν το γνώριζα προηγουμένως, αλλά όταν έχασα τη χάρη, τότε μόνο μου έγινε φανερό εκ πείρας.

Γι’ αυτό, αδελφοί, φυλάγετε με όλες τις δυνάμεις σας την ειρήνη του Θεού, που σας δόθηκε δωρεάν, και αν κάποιος μας κακοποιεί, ας τον αγαπούμε, έστω και με κόπο, και ο Κύριος βλέποντας τον κόπο μας θα βοηθήσει με τη χάρη Του.

Έτσι διδάσκουν οι Άγιοι Πατέρες και η πείρα πολλών ετών δείχνει πως είναι απαραίτητος ο κόπος.

Όποιος ζει εν Αγίω Πνεύματι, αυτός είναι όμοιος με τον Κύριο ήδη επάνω στη γη, όσοι όμως δεν μετανοούν και δεν πιστεύουν, εκείνοι είναι όμοιοι με τον εχθρό.

Ο Κύριος μας αξίωσε να είμαστε όμοιοι με Αυτόν, και ο Κύριος είναι τόσο πράος  και ταπεινός, ώστε, αν Τον έβλεπες, από την πολλή χαρά θα ήθελες να πεις: «Κύριε, λιώνω από τη χάρη Σου»· αλλά τη στιγμή εκείνη δεν μπορείς να πεις ούτε ένα λόγο για τον Θεό, γιατί η ψυχή σου αλλοιώθηκε από την άφθονη έκχυση του Αγίου Πνεύματος. Έτσι ο άγιος Σεραφείμ του Σαρώφ, όταν είδε τον Κύριο, δεν μπόρεσε να μιλήσει.

Απόσπασμα από το βιβλίο: Άγιος Σιλουανός, ο Αθωνίτης, Αρχιμανδρίτου Σωφρόνιου Σαχάρωφ, Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Έσσεξ Αγγλίας, 2009, σελ. 351-352