Home ΑΡΧΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΝΗΠΤΙΚΟΙ Πνευματικές Διδαχές Αγίου Παϊσίου

Πνευματικές Διδαχές Αγίου Παϊσίου

1868
Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Κορυδαλλού
Άγιος Παΐσιος, ο Αγιορείτης

Οι άνθρωποι σήμερα γίνονται σαν ρομπότ. Σταματά η κρίση. Μόνο αυτοί που ασχολούνται με έρευνες θα έχουν κρίση, οι υπόλοιποι θα γίνουν σαν μηχανές.

Επειδή είναι ανθρωπίνως αδύνατο να διορθωθή η κατάσταση, θα επέμβη ο Θεός. Θα γίνη φανερή η επέμβασή Του. Μετά ο κόσμος θα ζητά να μάθη για τον Θεό. Θα έλθουν καλές ημέρες. Εκεί θα δήτε ισότητα και δημοκρατία.

Από τα δικά μας λάθη και τα συντρίμμια, ο καλός Θεός οικονομεί ώστε να βγαίνη κάτι καλό.

Σήμερα οι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν (μετανοούν, δεν συνέρχονται). Πρέπει να τους κτυπήση ο διάβολος με τα κέρατα.

Να μην γίνη χριστιανικό κόμμα, αλλά να γίνη κόμμα με Χριστιανούς.

Δεν πρέπει να αλλοιωθή ο στρατός. Προσοχή στα ιδανικά.

Τα περισσότερα παιδιά που καταλήγουν στα ναρκωτικά, είναι από διαλυμένες οικογένειες και είναι ευαίσθητα παιδιά. Νοιώθουν θλίψη τα καϋμένα και στην αρχή μεθούν για να ξεχάσουν. Μετά, αν δεν τον πιάνη, θα πάη στο χασίς, μετά πάει στην ηρωΐνη. Το κακό ξεκινάει από τους γονείς και κυρίως από τις μαννάδες.

Από την Δύση δεν περιμένομε τίποτε καλό. Ο ήλιος συνέχεια τόσα χρόνια πάει στην Δύση και ακόμα δεν φωτίστηκε, αλλά σκοτεινιάζει.

Δεν πρέπει να υπάρχη ταραχή, ότι κι αν συμβαίνη. Να κάνωμε προσευχή και να ζητάμε συγχώρηση για τις αμαρτίες μας.

Η αγάπη δεν κουράζει. (Όταν δηλαδή κάποιος καταβάλλει κόπους για να βοηθήση κάποιους δεν αισθάνεται κούραση, διότι το κάνει από αγάπη).

Να αξιοποιήτε τον χρόνο σας με μελέτη και αυτοσυγκέντρωση, για να μην τον εκμεταλλεύεται ο πειρασμός.

Με διδάσκουν περισσότερο οι πτώσεις παρά οι διδασκαλίες και η ζωή των Αγίων. Όπως, όταν συναντήσωμε ένα τρακαρισμένο αυτοκίνητο με τραυματίες, αυτό μας διδάσκει περισσότερο από τις πινακίδες της τροχαίας.

Είναι ένας Θεός, τρία πρόσωπα. Ο Λόγος του Θεού σαρκώθηκε και ήταν οικονομία του Θεού, γιατί δεν μπορούσαμε να τον δούμε και κατέβηκε ως άνθρωπος.

Έλειψε σήμερα η πίστη, αλλά και η σκληραγωγία.

Απόσπασμα από το βιβλίο: Ό Όσιος Παϊσιος (Μαρτυρίες-Περιστατικά-Διδαχές), Ενωμένη Ρωμηοσύνη, Ορθόδοξο Βίωμα 3, Θεσσαλονίκη 2016, σελ. 219-220