Home ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΑ Είναι αδύνατο να γίνει κανείς μοναχός χωρίς επιμέλεια, επιμονή και υπομονή –...

Είναι αδύνατο να γίνει κανείς μοναχός χωρίς επιμέλεια, επιμονή και υπομονή – Αγίου Εφραίμ του Σύρου

1412
Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Κορυδαλλού

Τον μοναχό δεν τον κάνουν η κουρά και η ενδυμασία, αλλά ο πόθος των ουράνιων και η ένθεη ζωή· γιατί αυτά είναι τα γνωρίσματα του μοναχού. Παρόμοια και τον κοσμικό δεν τον κάνουν τα μαλλιά και τα ρούχα, αλλά ο κακός τρόπος ζωής και η προσήλωσή του στις κοσμικές και υλικές επιθυμίες· γιατί αυτά είναι που μολύνουν την ψυχή.

Αν απαρνήθηκες τον κόσμο, φρόντιζε το έργο σου, για να αποκτήσεις το μαργαριτάρι που ζητάς (Ματθ. 13, 45-46). Μερικοί απαρνήθηκαν τον κόσμο και έφυγαν από αυτόν, άλλοι αφήνοντας στρατιωτική σταδιοδρομία και άλλοι σκορπίζοντας τον πλούτο τους· στο τέλος όμως έπεσαν, επειδή ακολούθησαν το δικό τους θέλημα. Γιατί τίποτε δεν είναι χειρότερο από το να εξουσιάζεται κανείς από το θέλημα του και να ακολουθεί τη δική του κρίση.

Μερικοί απαρνήθηκαν τον κόσμο και έφυγαν από αυτόν, άλλοι αφήνοντας στρατιωτική σταδιοδρομία και άλλοι σκορπίζοντας τον πλούτο τους· στο τέλος όμως έπεσαν, επειδή ακολούθησαν το δικό τους θέλημα

Αυτοί λοιπόν φάνηκαν ότι άφησαν τα πράγματα του κόσμου βγαίνοντας από την κεντρική και δημόσια πύλη, από το παραπόρτι όμως βρέθηκαν ακόμη πιο μέσα σε αυτά. Παρόμοια και οι Ισραηλίτες, αφού πρώτα έφυγαν από το σιδερένιο καμίνι, δηλαδή την Αίγυπτο, και διασώθηκαν περνώντας την Ερυθρά Θάλασσα και απόλαυσαν τόσο πολλές και τόσο μεγάλες δωρεές του Θεού, έπειτα, επειδή ακολούθησαν το θέλημά τους, ναυάγησαν στη στεριά. Και από το τόσο πλήθος αυτών που καταμετρήθηκαν, δηλαδή των εξακοσίων χιλιάδων αντρών (Αριθ. 1, 45-46), μόνο δύο έφτασαν στη Γη της επαγγελίας, ο Χάλεβ και ο Ιησούς του Ναυή (Αριθ. 14, 20-30), αυτοί δηλαδή που δεν παράκουσαν τον λόγο του Κυρίου και τήρησαν με ευλάβεια το θέλημα του Υψίστου.

Όπως είναι αδύνατο να αγοράσει κανείς γράμματα ή τέχνη με χρήματα, χωρίς να κοπιάσει, έτσι είναι αδύνατο να γίνει κανείς μοναχός χωρίς επιμέλεια, επιμονή και υπομονή.

Ευεργετινός – Υπόθεση ΛΒ’ (32) – Ο πιστός πρέπει να έχει ζωή τέτοια που να ταιριάζει στο σχήμα του· γιατί αυτός που δεν ζει σύμφωνα με το σχήμα του, δεν είναι πιστός. Τα θεάρεστα γηρατιά δεν χαρακτηρίζονται από τον χρόνο, αλλά από τον τρόπο ζωής, Περιβόλλι της Παναγίας, 2001, σελ. 299