Home ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΑ Θεία Πρόνοια – Οσίου Θεοφάνη του έγκλειστου

Θεία Πρόνοια – Οσίου Θεοφάνη του έγκλειστου

327
Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Κορυδαλλού
Ο Όσιος Θεοφάνης, ο Έγκλειστος

Στην πνευματική ζωή υπάρχει η πόλη του Φωτός. Πολλοί δρόμοι οδηγούν εκεί…όλοι μπορούν να φτάσουν εκεί. Αν κάποιος όμως αρχίσει ν’ αλλάζει δρόμους, έστω και με τη συμβουλή κάποιου έμπειρου ανθρώπου, ίσως να μη φτάσει ποτέ στην πόλη αυτή…Ο έγγαμος βίος δεν κλείνει την πόρτα του ουρανού. Δε δημιουργεί εμπόδια στην πνευματική τελείωση. Η τελείωση δεν έγκειται σε εξωτερικές καταστάσεις, αλλά στις εσωτερικές διαθέσεις και αισθήματα και τις προθέσεις. Προσπάθησε να εμφυτεύσεις στην καρδιά σου αυτά. Διάβασε τα ευαγγέλια και τις επιστολές της Καινής Διαθήκης, συνειδητοποίησε πως πρέπει να ζει ο χριστιανός και κάνε κι εσύ το ίδιο.

Το γράψιμο είναι διακονία προς την Εκκλησία ή όχι; Αν ναι, αν είναι κατάλληλο κι απαραίτητο για την Εκκλησία, γιατί αναζητάς ή επιθυμείς άλλο δρόμο;

Αν πιστεύεις στη θεία πρόνοια που καθορίζει την επίγεια πορεία όλων μας και τον τρόπο τον οποίο θα σωθεί κανείς, πρέπει να πιστέψεις επίσης πως η διάθεση της ζωής σου είναι απαραίτητη στο έργο της σωτηρίας σου. Όπως το βλέπω εγώ, σου παρέχει πλήρη ελευθερία για ν’ ασχοληθείς με την ψυχή σου. Αυτό είναι μεγάλο προνόμιο. Κι όταν το συνειδητοποιήσεις αυτό να ευχαριστείς το Θεό για όλα, ευχάριστα ή δυσάρεστα. Όταν υπομένεις με ευχαριστία τις δυσάρεστες καταστάσεις, προσεγγίζεις έστω και ελάχιστα τους μάρτυρες. Αν όμως γογγύζεις, όχι μόνο θα χάσεις τη μερίδα αυτή, αλλά θα καταστείς και υπεύθυνος για το γογγυσμό σου. Να είσαι πάντα χαρωπός.

Απόσπασμα από το βιβλίο: Όσιος Θεοφάνης, ο έγκλειστος – Οι τρεις σταυροί, Πέτρου Μπότση, Αθήνα 2014, σελ. 80-81