Home ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΑ Γιατί αναστέλλονται οι Θείες Λειτουργίες και οι Ιερές Ακολουθίες – Πρωτοπρ. Γρηγορίου...

Γιατί αναστέλλονται οι Θείες Λειτουργίες και οι Ιερές Ακολουθίες – Πρωτοπρ. Γρηγορίου Μπατιστάτου

767

Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου ΚορυδαλλούΣτο βιβλίο της Σοφίας Σειράχ στη Θεόπνευστη Παλαιά Διαθήκη αναφέρεται ότι: «ο Θεός έδωκεν ανθρώποις επιστήμην ενδοξάζεσθαι εν τοις θαυμασίοις αυτού».  Ο Θεός δηλαδή έδωσε στους ανθρώπους την επιστήμη ώστε να δοξάζεται το Πανάγιον Όνομά Του με τα θαυμαστά του έργα. Οι Άγιοι γνώρισαν, ασχολήθηκαν και ενδιαφέρθηκαν για τις επιστημονικές θεωρίες και ανακαλύψεις της εποχής τους. Οι επιστημονικές ανακαλύψεις δεν είναι τίποτα άλλο, παρά γνώση της δημιουργίας και της πανσοφίας του Θεού.

Ως χριστιανοί λοιπόν υποχρεούμαστε να σεβόμαστε και να δείχνουμε πειθαρχία στις επιστημονικές αποφάσεις των υπευθύνων -αρμοδίων οργάνων ως Φωνή Θεού. Εν προκειμένω  να υπακούσουμε στις αποφάσεις του Υπουργείου Υγείας που έχει την ευθύνη για την αντιμετώπιση της θανατηφόρας λοιμικής νόσου που πλήττει την ανθρωπότητα.  Μην προτρέχουμε και μη διαφοροποιούμαστε από αυτές τις οδηγίες “ως υπεράνω” εν ονόματι μάλιστα της πίστεώς μας στον Ιησού Χριστό. Αυτό το σκεπτικό έχει εγωισμό.

Όσο και αν μας προκαλεί θλίψη και πόνο η πρόσφατη απόφαση της ελληνικής κυβερνήσεως να ανασταλούν οι Θείες Λειτουργίες και όλες οι Ιερές Ακολουθίες στους Ιερούς μας Ναούς αυτήν την περίοδο για να αποφευχθεί η μετάδοση του ιού που θα οδηγήσει σε δυσάρεστες περιπέτειες, οφείλουμε να τη σεβαστούμε και να την αποδεχθούμε. Αποτελεί έμπρακτο ενδιαφέρον και προστασία δική μας, αλλά και όλης της ανθρωπότητας.

Να αισθανόμαστε ευγνωμοσύνη και υποχρέωση προς τα μέλη της κυβερνήσεως, προς τους ιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό, που αγωνίζονται νυχθημερόν για την διαφύλαξη και προστασία της υγείας των ελλήνων, σε συνθήκες δύσκολες και μάλιστα επικίνδυνες για τη ζωή των τελευταίων. Να παρακαλούμε τον Θεό να τους ενισχύει και να τους προστατεύει.

“Ουκ οίδατε ότι το σώμα υμών ναός του εν υμίν Αγίου Πνεύματος εστίν;”  (Α’ Κορινθ. 6,19). Το σώμα μας όπως και η ψυχή μας είναι δημιούργημα του Θεού και έχουμε υποχρέωση να το φροντίζουμε και να το προστατεύουμε. Τα μέτρα λαμβάνονται αποκλειστικά και μόνο γιατί η συνάθροιση πολλών ανθρώπων μέσα στον Ναό, και μάλιστα χωρίς να τηρείται απόσταση ανάμεσά τους, θέτει σε κίνδυνο τη ζωή ανθρώπων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, αν κάποιος μέσα στο εκκλησίασμα είναι φορέας ή νοσεί. Για να αποφύγουμε δηλαδή τη διασπορά του ιού εξαιτίας της συνύπαρξης πολλών ανθρώπων μέσα στον ίδιο χώρο. Όπως όταν είμαστε άρρωστοι δεν πηγαίνουμε στην εκκλησία, έτσι και τώρα για να αποφύγουμε τη διασπορά της θανατηφόρας αρρώστιας δεν πρέπει να πάμε στην εκκλησία. Και στις δύο περιπτώσεις το συνιστά ο γιατρός. Στη διδασκαλία της Αγίας μας Εκκλησίας, άλλωστε, δεν αναφέρεται πουθενά ότι εντός του Ιερού Ναού καταργούνται οι φυσικοί νόμοι. Δηλαδή και μέσα στο χώρο της εκκλησίας οι ιοί μεταδίδονται.

Οι παραπάνω βέβαια περιορισμοί δεν έχουν καμία σχέση με το μεγάλο και σοβαρότατο θέμα της Θείας Κοινωνίας. Δεν φοβόμαστε σε καμία περίπτωση (και είμαστε κάθετοι σε αυτό) τη Θεία Κοινωνία που είναι το Σώμα και το Αίμα του Χριστού. Ο Χριστός είναι ο Ιατρός των ψυχών και των σωμάτων. Καμία αρρώστια δεν μεταδίδεται από τη Θεία Κοινωνία. Η Θεία Ευχαριστία  είναι η πηγή της Ζωής και της Αθανασίας και οι φυσικοί νόμοι μέσα στο Άγιο Ποτήριο καταργούνται. Μέσα στο Άγιο Ποτήριο είναι ο Θεός. Εμείς οι ιερείς κοινωνούμε ασθενείς, ανθρώπους με μολυσματικές ασθένειες, με μικρόβια, ακόμα και με AIDS και ουδέποτε μας μεταδόθηκε κάτι από αυτά. Άρα, να διώξουμε οποιονδήποτε λογισμό αμφισβήτησης της Θείας Κοινωνίας.

Να ανοίγουμε λοιπόν την τηλεόραση αυτές τις ημέρες και να παρακολουθούμε προσευχόμενοι τις Ιερές Ακολουθίες από το σπίτι. Μπορούμε, αν θέλουμε, να ανάβουμε ένα κερί ή το θυμιατό. Την ώρα της αναγνώσεως του Ευαγγελίου και την ώρα του Καθαγιασμού των Τιμίων Δώρων να στεκόμαστε όρθιοι σαν να βρισκόμαστε στον Ναό. Μέσα στη διάρκεια της ημέρας μπορούμε, αν θέλουμε, να πάμε στην εκκλησία, να ανάψουμε το κεράκι μας και να καθίσουμε λίγο να προσευχηθούμε.

Τέλος, σας προτρέπουμε όλους, την κατάσταση να την αντιμετωπίσετε με ψυχραιμία, χωρίς πανικό και κυρίως με πολλή προσευχή. Περισσότερη προσευχή. Όλες τις δυσκολίες και τις δοκιμασίες που προκύπτουν, οι χριστιανοί τις αντιμετωπίζουνε με προσευχή και μετάνοια ειλικρινή. Ο ησυχαστικός τρόπος ζωής αποτελεί θεμελιώδη  διδασκαλία της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Να κλειστούμε λοιπόν στα σπίτια μας, στην ησυχία μας, μακριά από τους θορύβους της καθημερινότητας που λίγο –  πολύ μας έχουν αλλοτριώσει και μας έχουν αγριέψει, και να μελετήσουμε τα ιερά βιβλία, που ίσως έχουν πιάσει σκόνη στη βιβλιοθήκη. Να κλίνουμε τα γόνατα, να υψώσουμε τα χέρια μας και με συντριβή να φωνάξουμε: ημάρτηκα Κύριε, ημάρτηκα, ιλάσθητί μοι τω αμαρτωλώ. Ας δούμε την περίοδο αυτή ως ευκαιρία για προσέγγιση του Θεού. Προσευχή – Μελέτη – Υπομονή.

Καλό υπόλοιπο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.