Home ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΑ Ας ταπεινωθούμε, για να αποκτήσουμε με τη μετάνοια σπλαχνική καρδιά – Αγίου...

Ας ταπεινωθούμε, για να αποκτήσουμε με τη μετάνοια σπλαχνική καρδιά – Αγίου Σιλουανού Αθωνίτου

1820
Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Κορυδαλλού
Ο Άγιος Σιλουανός με το πνευματικό του τέκνο Γέροντα Σωφρόνιο του Έσσεξ

Τόσο αγάπησε ο Κύριος τους ανθρώπους Του, που τους αγίασε με το Άγιο Πνεύμα και τους έκανε όμοιους με τον Εαυτό Του. Ο Κύριος είναι ελεήμων και το Άγιο Πνεύμα μας δίνει δύναμη να είμαστε και εμείς ελεήμονες. Ας ταπεινωθούμε, αδελφοί, για να αποκτήσουμε με τη μετάνοια σπλαχνική καρδιά, και τότε θα δούμε τη δόξα του Κυρίου, την οποία γνωρίζει η ψυχή και ο νους με τη χάρη του Αγίου Πνεύματος.

Όποιος μετανοεί αληθινά, είναι έτοιμος να υπομείνει κάθε θλίψη, πείνα και γυμνότητα, κρύο και ζέστη, πόνο και φτώχεια, εξουθένωση και εξορία, αδικία και συκοφαντία. Γιατί η ψυχή του υψώνεται προς τον Θεό και δεν μεριμνά για τα γήινα, αλλά προσεύχεται στον Θεό με καθαρό νου.

Όποιος, όμως, είναι προσκολλημένος σε περιουσίες και χρήματα, αυτός δεν μπορεί να έχει καθαρό νου για τον Θεό, επειδή στο βάθος της ψυχής του φωλιάζει έμμονη ή μέριμνα τι να τα κάνει αυτά. Και αν δεν μετανοήσει καθαρά και δεν λυπηθεί που αμάρτησε ενώπιον του Θεού, θα πεθάνει αιχμάλωτος στο πάθος, χωρίς να γνωρίσει τον Κύριο.

Όταν σου παίρνουν την περιουσία, δώσε την μόνος σου, γιατί η αγάπη του Θεού δεν μπορεί να αρνηθεί τίποτε. Όποιος, όμως, δεν γνώρισε την αγάπη του Θεού, αυτός δεν μπορεί να είναι ελεήμων, γιατί δεν έχει στην ψυχή του τη χαρά του Αγίου Πνεύματος.

Όποιος, όμως, είναι προσκολλημένος σε περιουσίες και χρήματα, αυτός δεν μπορεί να έχει καθαρό νου για τον Θεό, επειδή στο βάθος της ψυχής του φωλιάζει έμμονη ή μέριμνα τι να τα κάνει αυτά

Αφού ο Ελεήμων ο Κύριος μας έδωσε με τα πάθη Του επάνω στη γη το Σώμα και το Αίμα Του και το Άγιο Πνεύμα από τον Πατέρα, είναι φανερό ότι Αυτός θα μας δώσει και όλα όσα μας χρειάζονται. Ας παραδώσουμε τον εαυτό μας στο θέλημα του Θεού και θα δούμε την πρόνοια Του, και ο Κύριος θα μας χαρίσει ακόμη κι εκείνο που δεν περιμένουμε καθόλου. Όποιος, όμως, δεν παραδίδεται στο θέλημα του Θεού, αυτός ποτέ δεν μπορεί να δει την πρόνοιά Του για μας.

Ας μη θλιβόμαστε για την απώλεια περιουσιών· αυτό είναι ασήμαντο πράγμα. Αυτό το έμαθα κιόλας από τον κατά σάρκα πατέρα μου. Όταν συνέβαινε κάτι κακό στο σπίτι, αυτός έμενε ήρεμος. Μετά την πυρκαγιά του έλεγαν με συμπόνια: «Κάηκες Ιβάν Πετρόβιτς». Κι εκείνος απαντούσε: «Ο Θεός θα δώσει να διορθωθούν τα πράγματα».  Μια φορά περνούσαμε κοντά από το χωράφι μας κι εγώ του είπα: «Κοίταξε, μας κλέβουν τα δεμάτια». Και αυτός λέει: «Ε, παιδί μου, ο Κύριος μας έδωσε αρκετό ψωμί. Αυτός που κλέβει, σημαίνει πως έχει ανάγκη». Πολλές φορές του έλεγα: «Δίνεις πολλή ελεημοσύνη. Άλλοι όμως, που είναι πλουσιότεροι από μας, δίνουν λιγότερα». Και αυτός απαντούσε: «Ε, παιδί μου, ο Κύριος θα δώσει». Και ο Κύριος δεν διέψευσε την ελπίδα του.

Απόσπασμα από το βιβλίο: «Ο Άγιος Σιλουανός ο Αθωνίτης», Αρχιμανδρίτου Σωφρονίου Σαχάρωφ, Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Έσσεξ Αγγλίας, 2009